Social

UDMR a cistigat Referendumul!

Concentrarea exclusiva pe primele trei partide clasate la scrutinul din 1-15 ianuarie 2008 a lasat in plan secund o formatiune ce ar fi meritat, atit prin rezultate, cit si prin locul pe scena politica, o mult mai mare atentie: UDMR . PSD, PD-L, PNL si-au trimbitat victoria in cele patru colturi ale opiniei publice nationale. Despre aceasta reactie fata de rezultatele obtinute la scrutin s-a vorbit ca despre o supralicitare a realitatii. Si liderii UDMR au vorbit de o victorie, desi declaratiile lor de presa n-au beneficiat de mediatizarea necesara. Supraliciteaza si liderii UDMR in stilul deja consacrat al formatiunilor romanesti?

 
Dupa opinia noastra, nu. Pentru ca, in cazul UDMR, putem vorbi, intr-adevar, de o victorie. O mare victorie. Cu semnificatii depasind hotarele raporturilor UDMR cu propriul electorat . La votul pentru consilii judetene , considerat vot politic, UDMR a obtinut un procentaj de 6,38%. La scrutinul din 2004, UDMR dobindise 5,67%. La cel din 2000, 6,27%, iar la cel din 1996, 7,06%. Din cite se vede, UDMR a avut anul acesta cel mai bun rezultat din 1996 incoace. Nu e de ici, de colo, daca ne gindim ca in 1996 am intilnit un moment de exceptie: cel al cresterii spectaculoase a Opozitiei la PDSR. Procentajul din iunie 2008 e foarte bun in sine. Ca si PNL, UDMR e o formatiune aflata la guvernare. Situatia asta n-a erodat-o. Acest rezultat e insa exceptional prin raportare la situatia noua cu care s-a confruntat in 2008, intiia oara dupa 1990, UDMR: concurenta la scrutin din partea Partidului Civic Maghiar.

 

 Continuarea in Jurnalul National


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea