Social

Ucraina si Georgia se pregatesc sa intre in NATO

Ultima zi de Summit NATO incepe sub auspicii bune pentru Ucraina. Secretarul general NATO si presedintele Ucrainei au anuntat ca Alianta va sustine Ucraina in procesele de reforma, fapt care pentru presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, este un raspuns clar ca tara sa poate fi membru NATO. In plus, cele doua state foste sovietice, Ucraina si Georgia, ar putea primi Planul de Actiune in vederea aderarii inainte ca George Bush sa paraseasca Casa Alba.

Presedintele ucrainean a adaugat faptul ca tara sa va deveni membru NATO este o certitudine, mai ales ca nici un stat NATO nu s-a opus aderarii. El a punctat faptul ca statul pe care il conduce este printre primele tari care au refuzat arsenalele nucleare, este singurul stat non-membru care ia parte la toate operatiunile si misiunile NATO, ceea ce e un mare pas pentru securitatea europeana si mondiala.

Aseara statele participante la Summitul NATO au ajuns la o formula de compromis in privinta Georgiei si Ucrainei, lasand o portita deschisa pentru a acorda Planul de Actiune in vederea aderarii (MAP) inainte ca George W. Bush sa plece de la Casa Alba, decizia urmand a fi luata insa in decembrie la nivel de ministri de Externe. Surse din cadrul Aliantei au spus ca negocierile privind viitorul statut al celor doua state foste sovietice au fost dure si durat mult timp, mai ales din cauza opozitiei Germaniei si Frantei.

Compromisul la care s-a ajuns totusi este unul care acorda o a doua sansa diplomatiilor americane si britanice de a obtine consensul aliatilor pentru acordarea MAP inainte ca presedintele Bush sa plece de la Casa Alba. Decizia va fi luata de ministrii de externe din NATO la intalnirea din decembrie, iar preluarea mandatului de catre urmatorul presedinte ales al SUA are loc in ianuarie.

In declaratia finala a summit-ului liderii Aliantei arata ca au cazut de acord ca "aceste tari vor deveni membre NATO".

Ieri NATO a anuntat ca va primi in randurile sale Albania si Croatia, refuzand insa admiterea Macedoniei, care a si parasit lucrarile Summit-ului. In acest fel, dupa ce Ucraina si Georgia vor primi Planul pentru Aderare Organizatia Nord Atlantica ar putea ajunge la 30 de membri.  


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea