Social

Ucraina si Georgia, avertizate de Rusia

Ucraina si Georgia, in vizorul declaratiilor amenintatoare din partea Rusiei, odata cu apropierea inceperii Summit-ului NATO , la care este asteptata anuntarea intrarii celor doua state pe “ultima suta de metri” inaintea procesului de aderare. Autoritatile ruse avertizeaza in ultimele doua zile ca aderarea Ucrainei si Georgiei la NATO va provoca o "criza profunda intre Kiev si Moscova”, respectiv o reconsiderare a relatiilor intre capitalele Rusiei si Georgiei.

Cele mai noi avertizari ii apartin viceministrului rus de externe Grigori Karasin, dupa ce seful Dumei de stat ruse a vorbit despre adoptarea de "masuri adecvate" impotriva Kievului in cazul aderarii la organizatia nord-atlantica. Karasin a vorbit despre “antrenarea unei crize profunde in relatiile ruso-ucrainene, ceea ce va avea un impact negativ asupra securitatii europene” care “va necesita o schimbare a prioritatilor in ceea ce priveste securitatea strategica".

Acelasi lucru a fost afirmat si de catre ministrul rus de externe Serghei Lavrov ieri, acesta reafirmandu-si ingrijorarea Moscovei fata de dorinta Statelor Unite de a include Georgia si Ucraina in Planul de Actiuni in vederea aderarii la NATO. In declaratia sefului diplomatiei de la Moscova se precizeaza ca se incearca "imprudent" includerea Georgiei si Ucrainei la NATO, "desi majoritatea populatiei ucrainene este impotriva”.

El a adaugat ca o eventuala aderare a Georgiei si Ucrainei la NATO va avea consecinte "in primul rand in domeniul geopolitic, dar si in domeniul economic, deoarece legaturile stranse" dintre companiile ruse si cele ucrainene din sectorul militaro-industrial "vor fi revizuite".

Si presedintele Dumei de stat, Boris Grizlov, a declarat ca se opune eventualei intrari a Ucrainei in Alianta, spunand ca apropierea NATO de frontierele rusesti este un lucru inacceptabil pe care Rusia nu il va permite.

Ieri, presedintele georgian Mihail Saakasvili a declarat ca NATO ar face "o greseala enorma" daca nu ar invita Ucraina si Georgia, subliniind ca o astfel de ezitare ar fi pe placul radicalilor de la Moscova.

Aceste reactii vin in urma declaratiilor americane care au punctat faptul ca se intentioneaza invitarea celor doua state foste sovietice la aderare, in cadrul Summit-ului de la Bucuresti. Fiind intrebat despre presiunile Rusiei, George W. Bush - aflat in Ucraina - a asigurat ca-i crede pe toti interlocuitorii din NATO care i-au spus "ca Rusia nu va avea drept de veto ".

El a exclus si un "targ" cu Rusia, pe care continua sa o asigure ca nu are de ce sa se simta amenintata, in care Statele Unite ar renunta la sustinerea pentru Ucraina si Georgia, in timp ce Rusia s-ar arata mai concilianta pe tema proiectului american al scutului antiracheta.

Sustinute in special de SUA, Georgia si Ucraina spera ca in cadrul summit-ului care se desfasoara in aceasta saptamana la Bucuresti sa fie invitate sa participe la Planul de Actiune in vederea Aderarii la NATO (MAP), dar circa 12 state membre ale organizatiei, printre care si Germania, privesc aceasta eventualitate cu scepticism.

MAP este considerat ultima etapa inaintea aderarii. Rusia, care se opune vehement unei noi extinderi a NATO, considera avansarea Aliantei catre granitele sale ca pe o amenintare.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea