Social

#granita #gripa noua #gripa porcina #ucraina

Ucraina se pregateste sa inchida frontierele pentru a limita gripa

Ucraina vrea sa inchida anumite puncte de frontiera cu Romania si Republica Moldova in cazul in care in aceste zone nu se va putea asigura un control al persoanelor care intra in tara. Autoritatile de la Kiev intampina probleme legate de isteria provocata de gripa porcina, mai ales dupa ce 64 de peroane au murit in ultima perioada din cauza virozelor respiratorii.

In tara vecina au fost inregistrate peste 191.000 de cazuri de viroze respiratorii, dintre acestea 83.000 fiind copii. Din numarul total de imbolnaviri, in doar 22 de cazuri a fost confirmata oficial prezenta virusului AH1N1. In noua regiuni, puse in carantina, activitatile publice (de la filme si teatre pana la mitinguri politice) au fost anulate, iar cursurile institutiilor de invatamant – suspendate, dupa cum noteaza Gandul.

Autoritatile vor sa inchida punctele de trecere a frontierei cu Romania si Republica Moldova, masura urmand a fi aplicata in caz ca nu se va putea asigura un control medico- sanitar , pentru a tine sub control epidemia de gripa. Aceasta modalitate a intrat in discutie dupa ce majoritatea imbolnavirilor au fost inregistrate cu precadere in regiunile vestice care se invecineaza cu Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania. In replica, partea romana a precizat ca situatia de la granita este supravegheata permanent, insa tara noastra nu va inchide inca granitele.

La Kiev insa, liderii nu se pot decide daca exista sau nu o epidemie de gripa porcina, mai ales in conditiile in care se apropie alegerile prezidentiale. Premierul Iulia Timosenko spune ca Ucraina se confrunta cu o epidemie extinsa de gripa obisnuita, careia i s-au adaugat cateva cazuri de gripa porcina si acuza panica instituita printre oamenii de rand de catre anumiti politicieni.

Iuscenko a solicitat ajutor extern

In timp ce Timosenko s-a pronuntat pentru folosirea de medicamente si echipamente medicale folosite pentru combaterea efectelor epidemiei de gripa sa provina din Ucraina, presedintele Viktor Iuscenko a solicitat ajutor international. Potrivit Gandul, la apel au raspuns Slovacia si Romania, care au trimis masti de protectie, Polonia, care a trimis echipamente medicale si doze de Tamiflu , si Ungaria, care a donat 10.000 doze de vaccin.

In ce-i priveste pe oamenii de rand, acestia sunt in mare majoritate stapaniti de panica. Ei au epuizat stocurile de masti chirurgicale , dozele de vaccin antigripal si medicamentele antivirale din farmacii, ba chiar si lamaile din magazine. De aceea, Guvernul de la Kiev a negociat achizitionarea a 700.000 de doze de Tamiflu de la producatorul elvetian Roche, in schimbul a 5,5 euro cutia.

Pe piata neagra o doza de vaccin a ajuns sa coste de pana la zece ori mai mult decat in farmacii iar speculatorii au fost atentionati ca, in cazul in care vor fi prinsi risca sa fie pedepsiti chiar si cu inchisoarea.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea