Social

Ucraina pune Romania pe lista „dusmanilor“ tarii

Expertii militari din tara vecina ne-au ridicat la rang de potential inamic , alaturi de Rusia si Polonia.

Ultimele declaratii la adresa Kievului din partea presedintelui rus Vladimir Putin, care a pus la indoiala integritatea teritoriala a Ucrainei, ca si cele ale sefului Statului Major al armatei ruse Iuri Baluevski, care a amenintat-o cu "masuri, inclusiv militare" in cazul aderarii la NATO, au servit drept argumente expertilor. Acestia atrag insa atentia ca Rusia nu este singurul adversar al Kievului in regiune.

Potrivit publicatiei „Segod­nia", recentele declaratii ale presedintelui Traian Basescu, in opinia caruia "in anumite circumstante , sudul Ucrainei ar putea reveni in componenta Republicii Moldova", ar putea prefigura un potential conflict si cu Romania. Chiar daca nu au avut rezonanta amenintarilor lui Putin, considera sursa ci­tata, acestea nu elimina intru totul amenintarea Bucurestiului.

Sapte amenintari majore

Statul Major al armatei ucrainene a elaborat, mai demult, un scenariu cu sapte posibile amenintari la adresa securitatii Ucrainei din partea altor state. Desi Aleksandr Galaka, fost sef al Directiei centrale de informatii al armatei de la Kiev, nu a dorit sa precizeze care sunt aceste pericole, ziaristii de la „Segodnia" au intrat in posesia unei harti pe care Romania este indicata ca potential agresor .

Scenarii nerealiste

Conform scenariilor militarilor ucraineni, Romania figureaza dupa Polonia in privinta unui potential pericol la adresa securitatii ucrainene. Insa, in presa de la Kiev, in ordinea pericolelor, cap de lista este Romania, urmata de Polonia, Rusia, Turcia, conflictul transnistrean si Belarus.

Anatoli Lopata, fost sef al Statului Major al armatei ucrainene, considera insa ca aceste scenarii sunt rupte de realitate, iar declaratii precum cele ale lui Putin sau Baluevski, care, de altfel, este nascut intr-o localitate din vestul Ucrainei, nu trebuie excesiv dramatizate. "Fiecare isi apara interesele. Ucraina este foarte importanta pentru Rusia, de aceea Moscova nici nu-si poate imagina ca tara noastra ar putea sa adere la NATO sau la un alt bloc rival", a afirmat Lopata.

In privinta "amenintarii" Bucurestiului, si Aleksandr Galaka a trebuit sa recunoasca faptul ca atat Romania, cat si Polonia sau Turcia sunt membre ale NATO si nu pot sa porneasca de capul lor un razboi. Nici secretarul adjunct al Consiliului pentru securitate si aparare de la Kiev, Stepan Gavris, nu considera ca realiste pericolele enumerate, mai ales pe cele venind din partea unor tari membre ale NATO, o alianta la care si Ucraina inca spera sa adere candva.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea