Social

#insula serpilor #ucraina #romania

Ucraina aduce Rusia pe Insula Serpilor

Ucraina mai face o mutare in disputa cu Romania privind delimitarea platoului continental din jurul Insulei Serpilor. Presedintele companiei publice Naftogaz, Oleg Dubina , a propus exploatarea in comun cu gigantul rusesc Gazprom a platoului continental ucrainean din Marea Neagra.

Ucraina este interesata de zacamintele de gaz, fiind dispusa sa cedeze Rusiei in totalitate petrolul din zona. Oferta vine in contextul in care Curtea Internationala de Justitie de la Haga urmeaza sa ia, la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor, o decizie privind delimitarea platoului continental al Marii Negre.

insula Serpilor a apartinut Romaniei pana in 1948, cand a fost confiscata de fosta Uniune Sovietica. In 1991, odata cu destramarea URSS, insula a ajuns in componenta Ucrainei. Romania a incheiat Tratatul cu Ucraina in 1997 fara a rezolva si problema delimitarii platoului continental.

Compania Naftogaz propune gigantului Gazprom sa extraga gaz din Marea Neagra

La o zi dupa ce presedintele Viktor Iuscenko a efectuat o noua vizita pe Insula Serpilor , Kievul s-a aratat dispus sa imparta cu Gazprom exploatarea platoului continental.

„Generoasa oferta" a fost facuta de Oleg Dubina, presedintele companiei publice ucrainene Naftogaz, care a precizat ca tara sa este mai interesata de gazul extras din platoul continental si ca ar fi gata sa lase petrolul in seama Rusiei.

„Sa pastreze Gazprom petrolul din platoul continental, in termenii unui acord de partajare a productiei, iar noi am lua, in virtutea acestui acord, gazul extras in comun", a declarat seful Naftogaz. „Ei - rusii - sunt probabil mai interesati de petrol", a estimat Oleg Dubina, intr-un interviu acordat publicatiei ucrainene „Zerkalo Nedeli". Platoul continental din Marea Neagra al Ucrainei are vaste resurse de gaz si petrol, dar necesita investitii importante pentru a fi exploatate.

Iuscenko, la a doua inspectie in zona

Propunerea vine dupa vizita efectuata la sfarsitul saptamanii trecute de presedintele Viktor Iuscenko in Insula Serpilor. Liderul de la Kiev a inspectat cladirile administrativ-tehnice si cu un caracter civil ale punctului de graniceri si a laudat ritmul de dezvoltare a infrastructurii din zona, care a inregistrat schimbari majore de la prima sa vizita, din noiembrie anul trecut.

De asemenea, Viktor Iuscenko a subliniat ca acest „colt de pamant ucrainean" este deosebit, intrucat „are o istorie veche, aici regasindu-se vestigii unicat ale civilizatiei antice".

Kievul are planuri marete

Ucraina si Romania se judeca in prezent la Curtea Internationala de Justitie de la Haga in problema delimitarii platoului continental din jurul Insulei Serpilor, o decizie fiind asteptata pentru sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor.

Pana atunci, ucrainenii au planuri mari pentru Insula Serpilor. Pentru a-i schimba statutul, din stanca fara resurse si fara dreptul la platou continental in insula locuibila si cu activitate economica independenta, Kievul vrea sa construiasca aici o biserica, sa amenajeze vechile baraci in hoteluri pentru turisti si sa transforme peticul de uscat din Marea Neagra in paradis fiscal.

In februarie 2007, Kievul a redenumit Insula Serpilor in Satul Alb, iar luna trecuta a inaugurat ruta turistica „Odesa - Insula Serpilor".

Zona aflata in litigiu contine resurse de hidrocarburi estimate in jurul a 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, precum si o importanta cantitate de petrol.

Masuri fara efecte

Agentul Romaniei la Curtea Internationala de Justitie, Bogdan Aurescu, a precizat, intr-un interviu acordat recent Mediafax, ca masurile intreprinse de autoritatile de la Kiev in legatura cu Insula Serpilor nu au efecte juridice. Romania considera insula o stanca.

"Acest colt de pamant ucrainean este deosebit, intrucat are o istorie veche, aici regasindu-se vestigii unicat ale civilizatiei antice" - Viktor Iuscenko, presedintele Ucrainei

Disputa pentru o zona strategica

Situata la est de gurile Dunarii, in Marea Neagra, Insula Serpilor are o suprafata de 17 hectare si a fost recunoscuta din punct de vedere istoric ca teritoriu romanesc prin Tratatul de la Berlin (1878).
La 25 august 1944, insula se afla sub jurisdictia Guvernului de la Bucuresti.

La 4 februarie 1948, V. Molotov si Petru Groza au semnat „Protocolul referitor la precizarea parcursului liniei frontierei de stat intre Republica Populara Romania si Uniunea Sovietica ", care, in Anexa II, prevedea:
Insula Serpilor, situata in Marea Neagra, la gurile Dunarii, intra in componenta URSS", iar apoi a statului ucrainean ca urmare a destramarii Uniunii Sovietice.

La 2 iunie 1997 se semneaza Tratatul dintre Romania si Ucraina si Acordul conex, care stipuleaza caracterul inviolabil al frontierei de stat dintre cele doua tari. In 2003, presedintii Ion Iliescu si Leonid Kucima semneaza Tratatul dintre Romania si Ucraina privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in problema frontierei.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea