Social

TVR fura audientele PRO TV

Postul public a cistigat drepturile tv pentru urmatoarele trei sezoane din Liga Campionilor, contra sumei de 35 de milioane de euro. TVR mai detine toate turneele finale de fotbal pina in 2014.

Ramasa fara fotbal la nivel inalt dupa ce Antena 1 a preluat meciurile de acasa ale nationalei si Liga I, TVR a echilibrat balanta prin achizitionarea primei optiuni a Ligii Campionilor. Postul public, desi in criza financiara, a platit 35 de milioane pentru trei sezoane incepind cu editia 2009/2010, aducind cele mai importante meciuri europene intercluburi la televiziunea de stat, dupa o pauza de noua ani.

„Liga Campionilor este un eveniment premium pe care noi l-am mai avut din 1992, anul infiintarii, pina in 1999. Acum se intoarce la TVR si asta nu poate decit sa ne bucure. Este meritul nostru, al tuturor“, ne-a declarat redactorul-sef al Departamentului emisiuni-transmisiuni, Vlad Enachescu.

Potrivit unor surse din TVR, fiecare meci va fi transmis de la fata locului.
Un alt atu al postului public il reprezinta turneele finale. Pe linga Campionatele Europene din 2008 si 2012, TVR a mai achizitionat si tablourile principale ale Campionatelor Mondiale din 2010 si 2014. „Nu sint preturi spectaculoase. Sint pachete complexe, care n-au fost inca derivate“, ne-a precizat Vlad Enachescu.

Marele perdant al acestei mutari spectaculoase este PRO TV, care aproape ca a facut o marca proprie din Liga Campionilor. Competitia rivnita de echipele romanesti pentru sumele exorbitante aflate in joc reprezinta o sursa importanta de venituri pentru televiziuni in egala masura. In ultimii ani, PRO TV a obtinut audiente-record (vezi tabelul) cu transmisia duelurilor gigantilor din Liga Campionilor.

Recordul in materie il reprezinta confruntarea dintre Steaua si Real Madrid, din urma cu doi ani, cind postul din Pache Protopopescu a obtinut un rating de 27,2% pe segmentul urban, cu o cota de piata de 57,5 la suta, ceea ce inseamna ca aproximativ 4,7 milioane de spectatori au urmarit confruntarea dintre Nicolae Dica si compania cu „galacticii“ madrileni.

Recordul stabilit in Liga Campionilor nu a fost depasit decit de meciul Stelei de la Middlesbrough, din semifinalele Cupei UEFA, avind un rating de 33,7 la suta, si de meciul dintre Steaua si Rapid, contind pentru sferturile de finala ale aceleiasi competitii, cu un rating de 31,3 la suta.

Pentru a recupera din eventualele pierderi, PRO TV ar putea prelua meciurile din deplasare ale echipei nationale, unde va concura insa din nou cu postul public.

Audiente urban

Meci Rating Steaua - Arsenal 17,8% Slavia Praga - Steaua 16,8% FC Sevilla - Steaua 16,5% Steaua - FC Sevilla 14,7% Steaua - Slavia Praga 14,6% Arsenal - Steaua 10,9%

Costi Mocanu se antreneaza pentru alternative

Directorul executiv de la PRO TV deplinge pierderea drepturilor tv pentru cea mai importanta competitie europeana intercluburi, Liga Campionilor, un catalizator de audienta pentru statia lui Adrian Sirbu, insa cauta solutii pentru a inlocui unul dintre cele mai bune posturi: „Avem timp sa ne pregatim un an si jumatate“.

Cit de importanta este pierderea drepturilor tv ale Ligii Campionilor pentru PRO TV si cum afecteaza strategia postului?
Nu exista o unitate de masura a importantei. Champions League este un program bun pe care va trebui sa-l inlocuim.

Care sint principalele motive pentru care considerati ca ati pierdut licitatia?
Probabil am oferit bani mai putini decit cei care au cistigat.

Intentionati sa va reprofilati spre alte competitii, Cupa UEFA, sau alte sporturi?
Normal, PRO TV este interesat de orice program de audienta.

Liga Campionilor aduce audiente importante. Cum intentionati sa compensati pierderea acesteia?
Investind banii pe care nu-i mai cheltuim in alte produse. Avem timp sa ne pregatim un an si jumatate.

Ce transmit live posturile romanesti

Antena 1: Meciurile oficiale si amicale de pe teren propriu ale nationalei de seniori, meciurile echipei de futsal si fotbal feminin, meciurile din Cupa Romaniei-Timisoreana si, din sezonul viitor, Liga I

PRO TV: Meciurile din Liga Campionilor, pina in sezonul 2009/2010, si Cupa UEFA

TVR 1: Turneele finale ale Campionatelor Europene 2008 si 2012
Turneele finale ale Cupei Mondiale 2010 si 2014
Liga Campionilor, incepind cu sezonul 2009/2010
Optiunea a 6-a din Liga I

TVR 2: Meciuri din Liga a II-a

Kanal D: Optiunile 1 si 4 din Liga I

National TV: Optiunile 3 si 5 din Liga I

Telesport: Optiunile 7, 8 si 9 din Liga I, Campionatul Moldovei, Cupa UEFA, Cupa Italiei, Cupa Ungariei

sport.ro: Meciuri din Liga a II-a, Cupa UEFA, Cupa Angliei, Cupa Ligii Angliei, Campionatele Argentinei si Braziliei

Boom: Campionatele Spaniei si Italiei

sport klub: Liga I si Liga a II-a din Campionatul Germaniei, Liga I din Franta si din Olanda

sport 1: Campionatele Portugaliei, Greciei, Ungariei, Scotiei, Liga a II-a a Angliei, Cupa Frantei, Cupa Ungariei, Cupa Germaniei.

eurosport 2: Campionatul Angliei

N24: Meciuri din Liga a II-a, Cupa UEFA


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea