Social

Turcia a fost exilata in UE

Ca urmare a incidentelor de la meciul cu Elvetia din preliminariile CM 2006, FIFA a decis ca turcia sa evolueze sase meciuri oficiale pe teren neutru , la cel putin 500 de kilometri de granita. Cel mai probabil, turcii vor evolua pe teren propriu in Germania.

Turcia va trebui sa joace toate meciurile din preliminariile Euro 2008 prin cenusa imperiului, dupa ce FIFA a dictat sanctiuni fara precedent impotriva nationalei lui Fatih Terim . Dupa aproape trei luni de ancheta si doua zile de deliberari, forul international a decis ca Turcia sa dispute urmatoarele sase partide oficiale pe teren neutru, la o distanta de cel putin 500 de km de frontiera, ca urmare a bataii generale produse la meciul de baraj cu Elvetia, de la Istanbul. Adica toate meciurile de pe teren propriu din preliminariile Euro 2008, unde Turcia evolueaza in grupa C, alaturi de Grecia, Ungaria, Malta, Norvegia, Republica Moldova si Bosnia-Hertegovina . Cel mai probabil, turcii vor fi gazda in Germania, unde exista o numeroasa comunitate musulmana.

Amenzi si sanctiuni individuale

In plus, Federatia de Fotbal din Turcia a fost amendata cu suma de 152.000 de dolari si va fi nevoita sa plateasca toate cheltuielile cu organizarea meciurilor din preliminariile CE 2008. Comisia de Disciplina a FIFA a impus, de asemenea, sanctiuni individuale impotriva a sase dintre protagonistii incidentelor care au avut loc la finalul meciului disputat pe 16 noiembrie, la Istanbul. Turcii Alpay Ozalan si Emre Belozoglu au fost suspendati cite sase meciuri si amendati cu cite 9.600 de euro. Coechipierul lor, Serkan Balci, va sta doua partide si va trebui sa achite o amenda de 3.200 de euro. De asemenea, fostul antrenor secund , Mehmet Ozdilek, a fost suspendat pentru 12 luni din orice activitate legata de fotbal, urmind sa plateasca o amenda de 9.600 de euro. De cealalta parte, mijlocasul elvetian Benjamin Huggel a fost amendat cu 9.600 de euro si suspendat sase meciuri, astfel ca el nu va putea participa la CM 2006. De asemenea, preparatorul fizic, Stephan Meyer, a primit o suspendare pentru doua meciuri si o amenda de 4.000 de euro.

Stupoare si resemnare

Decizia a provocat controverse in Turcia, vicepremierul insarcinat cu probleme de sport, Mehmet Ali Sahin, calificind drept inacceptabila sanctiunea impusa de FIFA: Este o decizie care confirma declaratiile facute de presedintele FIFA, Joseph Blatter, imediat dupa meci, inainte ca rapoartele observatorilor si arbitrilor sa fie cunoscute. Din acest punct de vedere, consider ca aceasta decizie este mai mult politica decit sportiva. Pe de alta parte, vicepresedintele turc al UEFA, Senes Erzik, a apreciat ca desi sanctiunea dictata de FIFA este dura, Turcia ar fi putut risca si mai mult. Este mult o suspendare pentru sase meciuri, dar dupa ce am examinat decizia FIFA, putem spune ca am scapat de o eventuala eliminare. Si presa turca s-a inflamat la aflarea sanctiunilor. FIFA a spus clar Turciei: Noi nu va vrem, titreaza Hurriyet, calificind aceasta sanctiune drept inumana. Aceasta sanctiune seamana a excludere, adauga jurnalul popular Sabah, precizind ca federatia turca va face apel. (V.D)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea