Social

#starea victimelor #mesaj tudor chirila #victime #tudor chirila #colectiv

Tudor Chirila, mesaj catre romani: "Este dreptul nostru"

Tudor chirila trage un semnal de alarma catre romani, dupa tragedia din Colectiv. Desi a trecut mai bine de o saptamana de la tragicul eveniment in urma caruia 53 de persoane au decedat si alte 17 se afla inca in stare grava in spital, Tudor Chirila tine sa afirme ca este dreptul nostru sa fim la curent cu ce se intampla in acest moment cu victimele.

 

Artistul a publicat un articol pe blogul personal in care sustine ca este dreptul cetatenilor romani de a fi informati de Ministerul Sanatatii atunci cand au loc tragedii precum cea din Club Colectiv, potrivit libertatea.ro.

Iata mesajul lui Tudor Chirila:

"Ma numesc Tudor Chirila si sunt artist. Nu am studiat medicina, asa cum nu am studiat nici dreptul, dar mi se pare normal sa stiu ce drepturi am ca cetatean, ca artist interpret, compozitor etc. De-a lungul timpului, am fost tratat in diverse spitale, atat din Romania, cat si din strainatate. Am cunoscut medici romani extraordinari, unii dintre ei imi sunt foarte buni prieteni. Am un respect deosebit pentru aceasta meserie. De fiecare data cand m-am aflat in fata unei afectiuni am stat de vorba cu medici, mereu mai multi medici, ca sa am o perspectiva cat mai clara asupra situatiei. Nu sunt un pacient comod, pun multe intrebari, vreau sa inteleg care sunt optiunile, care sunt riscurile. si nu-mi cer scuze pentru asta. Dimpotriva, cred ca e datoria si dreptul meu. Asa cum, atunci cand peste 150 de oameni ajung in spitale in stare grava in urma unei tragedii nationale, cred ca e dreptul nostru, ca cetateni ai acestei tari, sa fim informati corect si in timp util de catre Ministrul Sanatatii si de catre Comitetul pentru situatii speciale de urgenta cu privire la situatia lor si la planul de solutionare a crizei.

Mi s-a reprosat ca prin mesajele mele pun presiune pe medici, in conditiile in care tintele mesajelor mele au fost administratorii spitalelor si autoritatile. Oare faptul ca ministrul Sanatatii isi permite sa afirme intr-un mod de-a dreptul ceausist ca 'avem de toate, nu avem nevoie de nimic' nu pune presiune pe medici? Am citit articolul postat ieri de Asociatia Daruieste Viata si mi-au atras atentia urmatoarele fraze: 'in 8 spitale de urgenta din Bucuresti, dintre care doar 2 de arsi, au ajuns in aproximativ 2 ore peste 180 de victime; medicii s-au mobilizat, au lucrat extraordinar, au facut imposibiliul ca sa-i salveze... au lucrat 24 de ore fara oprire. in timpul asta, Romania nu a stat in loc. Accidente, infarcturi, traume s-au intamplat ca in orice alta zi si alte zeci de victime au ajuns in continuare la serviciile de urgenta din aceste spitale... cineva a trebuit sa-i preia si pe acestia.[...] Medici care nu trateaza arsi in mod obisnuit s-au trezit pusi in situatia de a se ocupa de zeci de victime, zeci de ore la rand, pana la epuizare, fara protocoale si fara dotarile minime necesare. Ei au fost primii sacrificati, alaturi de pacientii lor'. De altfel, cam toti medicii straini care ne-au vizitat in ultima saptamana au subliniat faptul ca, desi medicii nostri sunt foarte competenti, sunt suprasolicitati. Este nevoie de ajutor!", a scris artistul pe blogul sau.

De asemenea acesta a tinut sa precizeze faptul ca nu au fost suficiente paturi si conditii pentru ca ranitii sa fie tratati.

"Dr. Sarah Pape din UK care ne-a vizitat recent a constatat dincolo de calitatea excelenta a medicilor romani, ca aveam peste 150 de victime si doar 25 de paturi speciale pentru arsi. A ajuns intamplator la mine textul asta. Nu-l cunosc pe Tudor, dar descrierea mi se pare graitoare. Are sens sa mai mentionez ca in ultimele zile s-au perindat camere de luat vederi prin saloane cu pacienti cu suprafete mari ale corpului transformate in carne vie. E nevoie sa fiu medic ca sa inteleg ca astfel de actiuni pot creste riscul de infectii?".

In incheiere, Tudor a tinut sa-l "felicite" pe Mininistrul Sanatatii: "Nu pot sa inchei inainte sa-l felicit public pe domnul Ministru al Sanatatii Nicu Banicioiu pentru aparatul de comunicare si relatii publice care se ocupa atat de abitir de spalarea imaginii dumnealui. Declaratiile mele de saptamana trecuta la adresa dumnealui au generat o avalanta de reactii prompte din partea papuselelor de la televiziunile papusarului puscarias. Dar nu poti lua in seama papusile cand stii ca exista papusarul".

Sursa foto: paginademedia.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea