Social

#Tu stii cati ani au plamanii tai #varsta plamani #boli plamani #BPOC #spirometrie

Tu stii cati ani au plamanii tai? Afla gratuit!

In Romania, aproximativ un milion de oameni sufera de BPOC, bronhopneumopatie obstructiva cronica. Medicii atrag atentia ca simptomele timpurii ale bolii nu sunt recunoscute, mai ales din cauza faptului ca tusea, senzatia de sufocare, oboseala par a fi consecinte firesti ale fumatului sau inaintarii in varsta, iar boala ramane nediagnosticata la jumatate dintre pacienti.

Cu ocazia Zilei internaționala a BPOC, care se desfasoara sub deviza NU E PREA TARZIU, Societatea Romana de Pneumologie (SRP) organizeaza cea de-a saptea editie a campaniei “Tu stii cati ani au plamanii tai?”.

„Pentru ca NU E PREA TARZIU, si in acest an facem testari gratuite in weekendul 21-22 noiembrie. Bucurestenii sunt invitati sa-si testeze capacitatea pulmonara la cortul special amenajat in Parcul Tineretului, la intrarea Sincai, in intervalul orar 9-17. Ii indemn pe toti romanii care fumeaza, tusesc si nu rezista la efort sa caute pe www.desprebpoc.ro informatii despre aceasta boala”, recomanda prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele SRP.

TEST

Daca raspunzi DA la oricare dintre aceste intrebari, spirometria este cu atat mai necesara.
 

1. Esti sau ai fost fumator?

2. Tusesti de cateva luni sau ani (ex: tusea fumatorului)?

3. Simti ca ramai fara aer tot mai des in ultimii ani?

4. Nu poti urca scarile fara a experimenta dificultati de respiratie?

5. Nu mai poti derula activitati sportive asa cum obisnuiai, obosesti mai usor si la eforturi mai mici comparativ cu cei de varsta ta?

6. In ultimul timp, racesti tot mai des si ai nevoie de mai mult de 10 zile ca sa-ti revii dupa aceste “raceli”, chiar daca le tratezi cua antibiotic?

7. Ai respiratie suieratoare?

8. Ai tuse expectoranta chiar daca nu esti racit?

9. Ai primit tratament pentru o boala pulmonara (ex: inhalator)?

10. Ai peste 40 de ani?

11. Simti ca nu te oxigenezi cum trebuie?

12. Simti un disconfort/durere cand inspiri sau expiri?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea