Social

Trocuri pentru locul lui Nastase

Pentru a arata ca este sigur ca va obtine astazi functia de presedinte al Camerei Deputatilor, ministrul Bogdan Olteanu (PNL) si-a dat ieri demisia din Cabinetul Tariceanu. PD, PC si UDMR si-au negociat voturile la singe. Intilniri de taina inaintea votului din Camera au avut loc si cu PSD.

Toate partidele din arcul guvernamental au avut ceva de cistigat de pe urma sustinerii candidaturii lui Bogdan Olteanu. PC, UDMR si PD au negociat la vedere sau pe sub masa pentru a primi o sinecura in schimbul votului. Intrucit Olteanu este un apropiat al presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, acesta din urma a fost cel care si-a folosit pozitia pentru a multumi pe toata lumea.

PC s-a ales cu Loteria

Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu a pus mina pe Loteria Romana , post pe care liberalii, prin ministrul Sebastian Vladescu, l-au oferit la consiliul AGA de vineri. Tranzactia s-a incheiat in avans de votul de astazi, ca masura asiguratorie ca Bogdan Olteanu va avea voturile PC in turul doi. Probabil ca dupa ce a cistigat Loteria, PC o va retrage pe Daniela Popa, a riscat un pronostic, liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban. Purtatorul de cuvint al PC, Bogdan Ciuca, il contrazice pe jumatate si sustine ca partidul lui Voiculescu nu-si va retrage candidatul, dar ca in turul doi PC va vota pentru Bogdan Olteanu.

PD, cu ochii pe minister si pe Monitorul Oficial

Al doilea cistigator pare a fi PD. El a intrat puternic in negocieri cu scopul de a obtine conducerea Regiei Autonome Monitorul Oficial, a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sau postul de ministru pentru relatia cu Parlamentul, in locul detinut de PNL prin Bogdan Olteanu. PD inclina pentru primele doua variante si mai putin catre un post de ministru fara portofoliu. Democratii isi argumenteaza pretentiile politice prin faptul ca s-a eliberat o singura functie de conducere a Parlamentului si nu ambele de la Senat si Camera Deputatilor. Daca s-ar elibera si sefia Senatului, ea ar reveni PD, conform protocolului.

UDMR pariaza pe statut

UDMR a fost prima formatiune politica ce si-a anuntat sprijinul pentru deputatul PNL Bogdan Olteanu. In negocieri, UDMR a obtinut de la PNL doar asigurarea ca vor sustine neconditionat statutul minoritatilor nationale. In plus, reprezentantii in Parlament ai maghiarilor mai cistiga suportul PNL in discutiile tensionate cu PD si PC, partide care se impotrivesc statutului minoritatilor. Intrebat care sint grupurile parlamentare pe baza carora isi intemeiaza convingerea ca va cistiga presedintia Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu a sustinut ca nu a purtat negocieri politice . Nu am negociat cu nici un partid sau grup parlamentar. Am stat de vorba cu parlamentari si deputati din toate grupurile si le-am prezentat viziunea mea asupra modului in care o sa conduc Camera Deputatilor, a adaugat Olteanu, ca raspuns la intrebarea daca a negociat cu PSD.

PSD s-a consolat

Grupul PRM, aflat in opozitie alaturi de PSD, isi ascunde inca intentia de vot. Asa cum spunea presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, anuntul sustinerii va fi facut luni dimineata, nici mai devreme, nici mai tirziu, a afirmat liderul grupului PRM, Lucian Bolcas. Chiar daca il vor vota pe Valer Dorneanu, candidat anuntat pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor, deputatii PSD renunta la sesizarea Curtii Constitutionale, joc practicat anul trecut la tentativa Aliantei de a-l inlocui pe Adrian Nastase. Nu vom sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu rezultatul alegerilor, indiferent care va fi el, pentru ca nu are sens, insa vom negocia locurile din Biroul Permanent, a declarat ieri liderul grupului PSD, Viorel Hrebenciuc. PSD parea de alfel consolat cu ideea ca va pierde Camera. Cristian Diaconescu a incercat sa puna demisia lui Olteanu pe seama dorintei PNL de a bloca candidatura Monei Musca. Numai ca deputatul liberal anutase deja ca nu va candida.

Olteanu ar putea iesi in turul doi

Olteanu a explicat ca demisioneaza pentru ca vrea sa candideze pentru conducerea Camerei Deputatilor din postura de simplu deputat, membru al grupului parlamentar al PNL, si nu din cea de ministru. Explicatia demisiei lui Olteanu este mai larga, in sensul ca liberalului i-au iesit la socoteala voturile pentru a obtine fara probleme functia. Chiar daca votul va fi secret, cu buletine de vot , Olteanu - sustinut politic in negocieri de premierul Calin Popescu Tariceanu - arata ca are incredere in partenerii de guvernare: Partidul Conservator, PD, UDMR. Calculele PNL arata ca Olteanu se califica impreuna cu candidatul PSD, Valer Dorneanu, in turul doi si va iesi invingator cu voturile PC.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea