Social

Tribunalul Arges a declarat legala greva de la Dacia Pitesti

Grevistii nu sunt dispusi sa lase nici un leu din cresterea salariala ceruta.

Dupa opt ore de asteptare infrigurata in fata Tribunalului Arges, sindicalistii si administratia Automobile Dacia au primit, ieri, verdictul oficial: greva este legala. Suspansul s-a prelungit atat de mult pentru ca pe lista instantei care a judecat plangerea administratiei Automobile Dacia erau peste 150 de cazuri, toate legate de legislatia muncii .

„Va dati seama daca o singura instanta are peste 150 de procese de munca pe zi, cate cazuri de incalcare a legislatiei muncii sunt la nivelul intregii tari”, comenta Dumitru Costin , liderul BNS, in asteptarea verdictului.

Decizia instantei schimba total termenii negocierilor intre grevisti si administratia Automobile Dacia. Ieri, la pranz, sindicatul de la Dacia Pitesti informase deja administratia ca respinge ultima oferta.

Administratia hotarase marti sa dubleze cresterea salariala oferita muncitorilor la inceputul grevei. Astfel, lefurile protestatarilor ar fi putut creste pe loc cu 210 lei (si inca 90, din septembrie), plus 94 de lei - prima lunara. Dupa ce au mers prin toate sectiile si au intrebat fiecare grevist in parte, liderii sindicali au ajuns la concluzia ca oamenii nu accepta sa renunte la nici un leu din cei 550 ceruti in plus la salariu.

Refuzul ultimei oferte ar fi putut fi riscant pentru sindicalisti daca instanta ar fi decis ca greva este ilegala. In acest caz, lucrul ar fi trebuit reluat imediat dupa pronuntare, negocierile ar fi inghetat, iar muncitorii ar fi primit in plus exact atat cat ar fi dorit administratia sa le dea.

Astazi, miting al victoriei

Avand in vedere decizia de ieri a instantei, incapatanarea grevistilor s-ar putea sa le aduca, insa, exact cresterea salariala dorita. Administratia nu mai are acum de ce sa-si faca sperante ca i-ar convinge altfe sa reia lucrul pe muncitorii care au declarat ca sunt dispus sa mearga “pana la capat”.

Astazi, in centrul Pitestiului mii de salariati de la Dacia isi vor sarbatori victoria printr-un miting.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea