Social

Trei ministri pun piedici la aderare

O scrisoare a Comisiei Europene avertizeaza ca initiativele legislative ale ministerelor Finantelor, Culturii si Sanatatii incalca normele europene si pun in pericol data aderarii. Cei trei ministri vizati ignora sau minimalizeaza avertismentul.

Comisia are dubii serioase cu privire la compatibilitatea acestor masuri cu acquis-ul comunitar. Delegatia de la Bucuresti i-a scris ministrului Finantelor, pe 14 octombrie, avertizindu-l despre nemultumirea Comisiei si cerindu-i sa-si reconsidere initiativa. Intr-un raspuns recent, ministrul Finantelor nici macar nu a abordat obiectiile noastre, arata scrisoarea lui Fabrizio Barbaso, director general in cadrul Departamentului pentru Extindere din Comisia Europeana. Oficialul european atentioneaza in aceeasi scrisoare ca aceasta chestiune poate amina data aderarii Romaniei la UE.

Codul fiscal ajunge la guvern

Scrisoarea Comisiei Europene, trimisa pe 25 noiembrie Ministerului roman al Integrarii, acuza intentia Ministerului Finantelor de a introduce in Codul fiscal preturi minime la alcool si tigari. Controversatele preturi se vor regasi, cel mai probabil, in Proiectul de Cod fiscal care se va afla astazi pe masa guvernului pentru o prima lectura. Reprezentantii Ministerului Finantelor ne-au declarat ieri ca pretul minim la tigarete a fost impus in patru state europene, printre care se numara Franta, Italia si Belgia. Este, deci, o masura fiscala acceptata in UE. Ce nu spun oficialii ministerului este ca toate aceste tari membre au fost notificate de Autoritatea Europeana pentru Concurenta sa renunte la tarifele minime si chiar au fost reclamate la Curtea Europeana.

Cartelul tigarilor

In mod clar, masura preturilor minime ii va avantaja pe producatorii Philip Morris si British American Tobbaco (care detin, fiecare, 34% din piata), dar vor suferi JTI, Tutunul Romanesc si alti producatori de tigari ieftine, al caror tarif va concura cu cel al tigarilor superioare. In scrisoarea amintita, Comisia Europeana compara aceasta situatie cu o intelegere tip cartel. Pina in 2003 a mai existat un pret minim la alcool, care a cazut in 2004, la cererea expresa a actualului Consiliu al Concurentei. In cazul de fata, Consiliul s-a pronuntat de mai multe ori impotriva pretului minim, argumentind ca acesta distorsioneaza concurenta de pe piata si contravine regulilor europene. Consiliul a trimis, luna trecuta, Ministerului Finantelor doua notificari prin care a recomandat reconsiderarea proiectului de Cod fiscal, in sensul eliminarii preturilor minime de referinta la alcool si tutun. In alta ordine de idei, daca Finantele nu renunta la aceasta decizie, circa 27% dintre fumatori vor fi afectati de preturile ridicate, o cifra care ar trebui sa dea fiori guvernului, avind in vedere ca 44% din populatia adulta a tarii fumeaza.

Banii pentru filme romanesti , luati si ei la bani marunti

In aceeasi scrisoare, Comisia Europeana atrage atentia asupra Ordonantei de Guvern prin care se acorda fonduri in exclusivitate pentru producerea si difuzarea de filme autohtone, ceea ce e considerat o masura discriminatorie. Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu , a declarat in replica: Nu mi s-a transmis oficial acest document. Ministerul va exprima un punct de vedere oficial dupa ce il vom primi de la Ministerul Integrarii. Iorgulescu considera ca documentul adresat lui Orban are caracter recomandativ in ceea ce priveste ministerul pe care il conduce. Oricum, eventuale schimbari ale Ordonantei nu mai pot fi facute decit in Parlament, unde aceasta a ajuns spre dezbatere, a declarat Adrian Iorgulescu.

Legea farmaciei e plina de restrictii

Scrisoarea lui Fabrizio Barbaso, director general al Directiei pentru Extindere din cadrul Comisiei Europene, a inlaturat si ultimele argumente cu care Eugen Nicolaescu dorea sa convinga Ministerul Integrarii Europene sa dea un aviz favorabil proiectului de lege a farmaciei. Astfel, Comisia Europeana avertizeaza ca, desi in unele state membre functioneaza restrictii similare cu cele pe care Nicolaescu doreste sa le introduca, acest lucru nu inseamna ca restrictiile sint in concordanta cu tratatele europene. Mai mult chiar, Comisia Europeana spune ca deja a atentionat trei astfel de state sa ridice restrictiile. Alta problema ridicata de scrisoare este ca in cazul Romaniei este afectat dreptul la proprietate, deoarece astfel de norme ar afecta investitii de zeci de milioane de dolari facute in baza legilor din ultimii ani. De asemenea, Barbaso precizeaza ca tendinta actuala in Europa este de a relaxa restrictiile, nu de a le inaspri. Sint pareri si pareri. Fiecare ingroasa 0 dupa cum are interesul. Lanturile de farmacii fac un lobby puternic. O sa discutam cu ei (cu Comisia Europeana - n.r.), sa le spunem ca aceste restrictii nu vor fi permanente, ci doar atit cit sa permita realizarea unei politici sanitare in Romania, a comentat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. (Razvan Vintilescu)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea