Social

Trei milioane de romani depind de subventiile oferite de stat

Din ce in ce mai multi romani au nevoie de ajutoare materiale de la stat, mai ales in conditiile noilor scumpiri. Autoritatile spun ca aproximativ un milion de familii nu vor putea sa achite factura la gaze majorata si vor avea nevoie de asistenta statului. De maine, 1 februarie, pretul gazelor naturale pentru populatie, dar si pentru categoriile de consumatori mai mari va creste cu aproape 8,5%. La baza acestei scumpiri se afla majorarea tarifelor de distributie pentru cei doi mari operatori, Distrigaz Sud si E. ON Gaz Romania . Cconsumatorii casnici deserviti de compania Distrigaz Sud vor plati astfel 989,55 lei pe mia de metri cubi pentru gazele consumate in luna februarie, in timp ce clientii E.ON Gaz Romania vor scoate din buzunar 983,1 lei pe mia de metri cubi, preturile fiind fara TVA. Scumpirea care se aplica de maine ar fi trebuit sa apara de la 1 ianuarie si ar fi trebuit sa fie mai mare, de circa 10%, insa autoritatile nu au fost de acord cu acest procent, astfel incat in urma negoecierilor s-a ajuns la varianta de acum. De altfel, cea mai mare influenta in majorarea pretului gazelor o are ajustarea tarifelor de distributie.

Peste 1 milion de familii se incalzesc cu banii de la stat

In plus, autoritatile au precizat ca din estimarile Ministerului Muncii reiese faptul ca pana la primavara vor primi un sprijin banesc de la stat aproximativ un milion de familii, adica aproximativ trei milioane de persoane. Pentru a beneficia de acest ajutor, persoanele singure sau familiile trebuie sa aiba un venit minim de pana la 615 lei pe membru. De asemenea, autoritatile le recomanda romanilor metodele alternative, respectiv programele de reabilitare termica , care in Capitala de exemplu au fost lansate inca din 2005. In sectorul 3 de pilda au fost finalizate doua imobile anul trecut, iar alte 18 intra in lucru anul acesta. Primarii spun ca intarzierile pentru demararea programului de reabilitare termica au fost cauzate de procedeul greoi prin care asociatiile de proprietari pot face rost de finantare pentru a acoperi cele 33 de procente din totalul costurilor. Insa cei care beneficiaza de pe urma programului spun ca investitia este avantajoasa. Plata intretinerii pentru o persoana care locuieste la garsoniera este acumde aproximativ 171 de lei pe luna. Specialistii spun ca pentru un bloc izolat termic cheltuielile pentru incalzire scad cu pana la 40%. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea