Social

#ora de iarna #cfr #tren

Trecerea la ora de iarna - sambata noapte

Duminica, romanii dorm cu o ora mai mult. Asa se spune in popor despre trecerea la ora de iarna , care in acest an va avea loc in noaptea de 24/25 octombrie, atunci cand ora 4.00 va deveni ora 3.00. Aceasta schimbare nu va modifica insa mersul trenurilor de calatori.

In noaptea de sambata spre duminica, Romania va trece la ora Europei Orientale astfel incat romanii isi vor da ceasurile inapoi cu o ora. In ce priveste mersul trenurilor de calatori, in noaptea de 24/ 25 octombrie, el nu va suferi modificari.

Astfel, toate trenurile de calatori, care au ora de plecare din statiile de formare dupa ora 4.00, vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale. Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4.00, ora oficiala de vara , vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la capat.

In acest an, ora de iarna se va schimba cu o zi inainte fata de 2008. In 2009, ultima duminica din octombrie cade pe data de 25, fata de 26, cum a fost anul trecut.

Romania a adoptat, incepand cu anul 1997, ora oficiala de iarna si de vara in aceeasi zi cu statele Uniunii Europene si cu alte state din Europa care sunt parte a acestei intelegeri,. Ora oficiala de iarna este adoptata in ultima duminica a lunii Octombrie iar ora oficiala de vara in ultima duminica a lunii martie. Ora de vara este ora legala adoptata de unele tari sau un teritorii pe timpul unei parti a anului. Ora de vara este de obicei cu o ora inaintea orei oficiale standard.

Acest sistem are ca scop "economisirea" luminii Soarelui. In lunile de vara, ora este data inainte pentru ca principalele activitati umane sa se desfasoare cat mai mult posibil pe lumina naturala . In acest fel se economiseste energia electrica necesara iluminatului, dupa cum  noteaza Wikinews.

In Romania, care se afla in fusul ora GMT + 2 ore, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932. Pana in 1939 ora de vara a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie (in 1932: 22 mai), ora 00:00 si prima duminica din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Intre 1 aprilie 1940, ora 00:00, si 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vara a fost in vigoare permanent in Romania. Din 1943, practica trecerii la ora de vara a fost suspendata.

In 1996, pentru a profita la maxim de orele de lumina din timpul verii, in Europa s-a prelungit acest orar cu inca o luna, astfel incat recerea la ora de iarna se realizeaza in ultima zi de duminica a lunii octombrie.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea