Social

#dorg #ana #igpr #tratament #minister

Trecerea Agentiei Antidrog la IGPR ar putea insemna abandonul luptei cu drogurile in Romania

Organizatiile nonguvernamentale iau atitudine la ultimele masuri administrative din cadrul ministerelor, anunta Gandul. Astfel, mai multe ONG-uri avertizeaza ca trecerea Agentiei Nationale Antidrog (ANA) in subordinea Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) este echivalentul unui abandon al luptei antidrog in Romania.

Consumatorii de droguri nu vor mai fi monitorizati si tratati odata cu noile schimbari organizatorice, sustin organizatiile nonguvernamentale. Astfel, Reteaua Romana de Reducere a Riscurilor, organizatie care are in randurile sale mai multe ONG-uri, sustine ca, odata cu trecerea ANA in subordinea Politiei, se vor pierde posibilitatile de a monitoriza dependentii de droguri si cele de a-i trata.

Conform reprezentantilor Retelei citati, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) nu are statutul de a colecta date in domeniul reducerii cererii de droguri de la institutiile de stat si de la organizatiile nonguvernamentale si nici capacitatea de a oferi servicii socio-medicale consumatorilor de droguri si de a asigura confidentialitatea datelor acestor pacienti.

In plus, daca Agentia Nationala Antidrog ar fi preluata de Ministerul Sanatatii, acest proces poate fi dificil si de durata, periclitand astfel oferirea tratamentului. In acest fel, se atrage atentia asupra faptului ca peste 1.200 de pacienti, cati sunt tratati in centrele ANA la nivel national, vor fi impinsi inapoi la consumul de droguri.

De asemenea, ONG-urile atrag atentia si asupra faptului ca finantarea programelor antidrog este in pericol odata cu noile restructurari anuntate la nivelul ministerelor. Astfel, reducerea de cheltuieli bugetare afecteaza si bugetul ANA pentru aceste tratamente, care se bazeaza insa mult pe fonduri europene.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea