Social

#parlament unicameral #referendum #traian băsescu

Traian Basescu va da decretul pentru referendum

Presedintele Traian Basescu va da astazi decretul referitor la referendumul prin care cetatenii ar urma sa fie consultati in legatura cu transformarea Parlamentului Romaniei intr-unul unicameral , cu un numar redus de parlamentari , respectiv 300. Decretul prezidential vine dupa ce Parlamentul a avizat negativ propunerea Presedintelui referitoare la organizarea referendumului.

Basescu a anuntat ca va semna acest decret pentru ca referendumul este un mod prin care poporul isi exercita suveranitatea, drept care n-ar trebui ingradit de politicieni. "Nu as vrea sa cred ca parlamentarii ar putea gandi sa nu respecte votul poporului. Sper ca vor veni suficient de multi oameni. Timp de cinci ani am fost umilit in fiecare zi si simt nevoia sa subliniez ca acest referendum este parte din Romania asa cum o vad eu. Simt ca trebuie sa spun nu doar celor cu pensii si salarii speciale sa revina la realitate. Acest referendum face pare din felul in care eu vad Romania viitoare”, a declarat ieri Traian Basescu, citat de Realitatea.net.

Seful statului a precizat faptul ca dupa consultarea populara, aceasta propunere trebuie discutata in Parlament si adoptata cu doua treimi. La prima consultare a Parlamentului cu privire la propunerea Presedintelui de reducere a numarului de parlamentari la 300 si transformarea Legislativului roman intr-un Parlament unicameral , aceasta a primit aviz negativ.

Pe 14 octombrie, comisiile juridice reunite au dat aviz negativ solicitarii lui Traian Basescu privind organizarea referendumului pe tema Parlamentului unicameral, pentru un raspuns nefavorabil presedintelui votand 18 parlamentari de la PSD, PNL si UDMR , iar PD-L s-a opus, prin cele 12 voturi "impotriva". In plen, parlamentarii au votat si ei pentru un aviz negativ, cu 233 de voturi pentru respingere si doar 131 de voturi favorabile.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea