Social

Traian Basescu toarna gaz peste Petrom

Contractul de privatizare a Petrom a ajuns ieri la Cotroceni, imediat dupa ce presedintele Traian Basescu a dorit sa-l studieze si se afla acum in analiza Presedintiei. Ceea ce s-a int?mplat cu pretul combustibililor a fost de natura sa ma ingrijoreze, a declarat Basescu, inainte de plecarea la New-York.

Analistul economic Ilie Serbanescu crede ca presedintele Basescu va studia contractul de privatizare al Petrom doar pentru a se informa si, eventual, a se lua cu mainile de cap, nu pentru ca ar mai putea schimba ceva. Contractul semnat de OMV cu statul roman este un contract de tip colonial in care OMV are toate parghiile, iar statul roman nici una. Asa incat nu se poate rediscuta nimic si nu-i nevoie de nici o clauza pentru ca OMV sa se comporte astfel. Este proprietar si face ce vrea cu proprietatea lui, oricat s-ar uita statul peste contract, ne-a spus ieri Ilie Serbanescu.

Prin prisma contractului de privatizare, analistul considera ca ieftinirile succesive operate de conducerea Petrom sunt doar praf in ochi. Vor tine putin dupa care vor fi inghitite de alte majorari, considera Serbanescu.

Presedintele Traian Basescu nu cere contractul ca sa se afle in treaba, el vrea sa afle precis care au fost conditiile privatizarii Petrom si, eventual, sa ia niste masuri, spune analistul economic Aurelian Dochia. Contractul de privatizare al Petrom, incheiat in 2004 de Guvernul PSD cu OMV, a ramas un mister si de-abia inflamarea brutala a preturilor benzinei a scos la iveala ca austriecii de la OMV au preluat, in conditii favorabile, concesiunea asupra rezervelor romanesti de petrol. Nu am reusit sa-l contactam ieri pe fostul ministru PSD al Economiei, Dan Ioan Popescu, pentru a obtine lamuriri cu privire la contractul pe care l-a semnat cu OMV, ca reprezentant al intereselor statului roman.


Contractul de privatizare al Petrom se afla in analiza Presedintiei


Benzina comercializata de societatea Petrom se ieftineste de astazi cu inca 800 de lei, sortimentul ECO Premium urmand sa coste 35.500 de lei/l (un euro) iar benzina Premium fara plumb - 35.200 de lei/l. In interval de cateva zile, la Petrom se repeta scenariul de saptamana trecuta, doar ca in sens invers. Daca saptamana trecuta, oficialii Petrom au aprobat in interval de 72 de ore majorarea preturilor cu aproape 1.600 de lei/l, acum aceeasi responsabili decid intr-un interval la fel de scurt, ieftinirea benzinei cu circa 1.700 de lei/l.

Cele doua ieftiniri succesive ale benzinei din ultimele patru zile lasa totusi un pret cu 17,7% superior cifrei de 29.900 lei vechi (0,78 euro) din ianuarie.

Anuntul privind scaderea pretului benzinei la pompa, incepand de astazi, a fost precedat de cateva declaratii politice pe tema ingrijorarii starnite de evolutia din ultimele zile a preturilor la carburanti, scenariu identic celui de saptamana trecuta. Astfel, inainte de a pleca in Statele Unite, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca inainte de schimbarea presedintilor celor doua camere legislative, este extrem de preocupat de problematica legata de energie. Seful statului a spus ca in prezent este ingrijorat si de ce s-a intamplat zilele trecute cu pretul combustibililor.

Va pot spune ca in momentul de fata contractul de privatizare al Petrom se afla in analiza Presedintiei, a spus Traian Basescu, adaugand ca documentul a fost trimis la Cotroceni de catre Ministerul Economiei si Comertului, in 12 septembrie. Nemultumit de comportamentul Petrom s-a aratat si ministrul Economiei, Codrut Seres. Acesta a declarat ieri ca a solicitat conducerii OMV sa modifice preturile combustibililor mai rar.

Am cerut o moderare a ajustarii preturilor. Corectiile de pret ar trebui facute lunar, nu saptamanal, a sustinut Seres. Exista, intr-adevar, o clauza in contractul de privatizare privind consultarea OMV si MEC, dar aceasta clauza priveste diminuarea cantitatilor de benzina si motorina livrate pe piata romaneasca, a adaugat Seres.

Noi nu avem o problema cu cantitatile, ci cu pretul, a mai spus Seres. Ministrul isi revizuieste astfel declaratiile de zilele trecute cand sustinea pe de o parte ca statul nu poate interveni in politica de preturi a companiei Petrom desi are doi membri in Consiliul de Administratie, admitand insa ca politica comerciala a companiei trebuie cunoscuta.

OMV a preluat in vara anului trecut compania Petrom, liderul pietei petroliere autohtone, valoarea tranzactiei fiind de circa 1,4 miliarde euro, din care aproape jumatate a reprezentat-o aportul de capital al companiei austriece Despre clauzele contractului de privatizare s-a vorbit foarte putin atat la semnarea contractului cu castigatorul licitatiei, grupul austriac OMV cat si dupa preluarea efectiva a companiei, la inceputul acestui an. Singurele chestiuni care au iesit la suprafata pana acum au fost legate de faptul ca statul roman s-a angajat sa nu modifice redeventele (taxele percepute pentru petrolul si gazele exploatate - n.r.) timp de 10 ani, ceea ce inseamna ca indiferent de pretul cu care OMV va vinde aceste materii prime energetice, suma platita statului roman va ramane nemodificata pana in 2014. Despre aceasta clauza a vorbit zilele trecute ministrul Economiei, spunand ca o asemenea prevedere dezavantajeaza statul roman. OMV a decis sa ieftineasca benzina nu doar in Romania, ci si in Austria unde este, de asemenea, lider de piata. Potrivit Reuters, OMV, care a hotarat, luni, sa reduca preturile benzinei si motorinei cu un eurocent (0,012 dolari) pe litru, a anuntat ieri o noua Reducere a pretului benzinei, cu doi eurocenti, si a pretului motorinei cu un eurocent.

Grupurile BP si Shell au anuntat ieri ca reduc preturile practicate la combustibili in Austria, dupa ce ministrul de Finante, Karl-Heinz Grasser, a avertizat ca ar putea introduce o taxa speciala pentru firmele petroliere. Grupul BP a decis diminuarea preturilor benzinei si motorinei cu un eurocent, dar analizeaza in continuare o reducere mai mare.

Grupul Shell a decis diminuarea preturilor benzinei cu trei eurocenti, iar in cazul motorinei cu un eurocent. Un litru de benzina super este comercializat la pompe cu circa 1,2 euro pe litru. Motorina este vanduta ceva mai ieftin, la 1,08 euro pe litru. Presedintele francez Jacques Chirac a cerut la randul sau companiilor petroliere sa faca noi reduceri ale preturilor la pompe, pentru a atenua impactul costului ridicat al combustibililor si energiei. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Jean-Francois Cope, a declarat, dupa o sedinta a executivului, ca Chirac a salutat decizia ministrului de Finante, Thierry Breton, de a cere liderilor de companii petroliere sa discute masuri destinate sprijinirii populatiei. Presedintele i-a cerut lui Breton sa faca tot posibilul astfel incat companiile sa se conformeze rapid, sa investeasca in surse de energie nepoluante si sa reduca preturile la pompe, a spus Cope.

Companiile Total si BP au decis, inca de vineri, sa reduca, in Franta, preturile benzinei cu trei eurocenti pe litru si cu doi eurocenti pe litru in cazul motorinei.

Pretul unui litru de benzina fara plumb costa, in prezent, in Franta, circa 1,35 de euro.

Premierul Dominique de Villepin urmeaza sa anunte, in cursul zilei de marti, acordarea de ajutoare fermierilor, pentru a compensa efectul preturilor mari ale petrolului, dupa ce, luni, guvernul a majorat scutirile de taxe acordate soferilor de camioane si a promis un ajutor sporit pescarilor si soferilor de taximetre.

Ministrul de Finante britanic, Gordon Brown, si-a reinnoit, pe de alta parte, apelul adresat OPEC pentru producerea unei cantitati mai mari de petrol, si a declarat ca este necesara o actiune internationala coordonata pentru stabilizarea pietelor mondiale ale energiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea