Social

#sebastian ghita #traian băsescu #laura codruta kovesi #plagiat

Traian Basescu, speriat de Laura Codruta Kovesi!

Dupa ce ieri deputatul Sebastian Ghita a depus la Parchetul General un autodenunt in care sustine ca a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiza a tezei de doctorat a procurorului-sef DNA, Laura Codruta Kovesi, Traian Basescu, care stia de falsofocarea documentului, afirma ca nu a facut denunt de frica sa nu fie “facut pulbere”.


“In momentul in care s-a pus plagiatul tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, pentru a o proteja la acel moment pentru ca toti credeam ca face un bine in Romania, am luat decizia ca acel raport, in baza caruia consiliul din minister a decis ca teza nu este plagiata, am luat decizia sa il schimbam, sa il falsificam. Mai multi demnitari ai statului roman impreuna cu mine. Dansa (Laura Codruta Kovesi - n.r.) avea cunostinta de ceea ce faceam noi (...) Acea comisie nu a facut nimic si acel raport vine si spune ca teza Laurei Codruta Kovesi nu este un plagiat si eu pot sa spun ca acea comisie nu s-a intrunit niciodata, iar raportul a fost scris in Guvernul Romaniei", a declarat Sebastian Ghita.

Directia Juridica din Ministerul Educatiei a avizat, in octombrie 2012, hotararea Consiliului National de Etica potrivit careia Laura Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat.

Procurorul-sef DNA neaga plagiatul, insa profesorii universitari o contrazic. Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR), din Cluj Napoca, confirma plagiatul procuroarei Laura Codruta Kovesi.

“Cu referire la teza de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal», tin sa precizez ca aceasta este o lucrare care imi apartine in totalitate si ca nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am sustinut de la prima aparitie, inca din anul 2012, in spatiul public a afirmatiilor denigratoare de acest tip. Afirmatiile defaimatoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehementa fara precedent in acest an, au facut obiectul sesizarilor inaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat ca acestea aduc atingere prestigiului si credibilitatii magistratilor", a precizat procurorul-sef DNA, potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul institutiei.

Unde-i demisia?

Referitor la o eventuala demisie a Laurei Codruta Kovesi a raspuns presedintele Klaus Iohannis, care sustine ca deocamdata este un scandal media. “Daca va fi mai mult, vom discuta mai mult”, a conchis seful statului.

intrebat de ce a fost facut acum acest autodenunt, Iohannis a afirmat: “Asta pot sa va raspund, asa, direct. Din cauza campaniei electorale. (...) Sunt altii platiti de statul roman sa verifice aceste lucruri. Atunci cand vom avea o concluzie atunci putem sa o comentam. Inainte sunt doar discutii.”

Fostul presedinte, Traian Basescu, o fost mai generos in declartii.. Traian Basescu a declarat marti seara ca stia despre falsificarea documentului, printre cei implicati fiind Sebastian Ghita, Mihnea Costoiu,  “cu stiinta dlui prim ministru de la acea vreme, Victor Ponta”. 

Mai mult, Traian Basescu a declarat ca Laura Codruta Kovesi a amenintat un demnitar al statului roman ca va fi arestat daca se vor relua verificarile privind teza sa de doctorat.

"In 2016, doamna Kovesi si-a permis sa ridice telefonul de convorbiri operative si sa sune la un demnitar roman si sa-l ameninte ca daca se reia cercetarea pe teza ei de doctorat vor fi arestari. Sunt constrans de riscul ca respectivul demnitar sa spuna nu, eu doar semnalez gestul, nu dau nume. Poate fi ministru al Educatiei, poate fi un om cu o alta functie inalta... Telefoanele operative nu se inregistreaza. Acolo se discuta si secrete de stat, nu numai interesele doamnei Kovesi (...) Am avut informatii, dar nu probe, din 2014. Astazi va confirm ca stiam ca Mihnea Costoiu a scris raportul de neplagiat si ca s-a alergat prin tara dupa niste semnaturi”, a declarat Traian Basescu la Romania TV.

Un alt motiv invocat de catre fostul presedinte a fost faptul ca informatiile primite nu erau certe. “Eu am avut informatii din mediul civil, dupa cum si in 2010 am avut informatii tot din mediul civil ca se fura la ANRP. Cand am primit informatia de la Elena Udrea, am dat-o la institutiile statului. Acum institutiile statului care ar fi trebuit sa ma informeze erau implicate in falsificare”, a spus Basescu adaugand ca, la vremea respectiva, acuzele sale puteau fi infirmate cu usurinta cu raportul prin care se spunea ca actualul procuror-sef al DNA nu a plagiat. “M-ar fi facut pulbere toti”, a comentat Basescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea