Social

#armata #romania #misiune #militari #irak #traian băsescu

Traian Basescu, prezent la ceremonia de incheiere a misiunii armatei romane din Irak

Presedintele Traian Basescu s-a aflat astazi in Irak, acolo unde a participat la ceremonia oficiala de incheiere a misiunii romanesti din aceasta tara. Cu aceasta ocazie au fost acordate distinctii din partea statului roman atat pentru militarii romani, cat si pentru cei americani si irakieni.

Misiunea romaneasca din Irak, inceputa in urma cu sase ani, se va finaliza pe 31 iulie, atunci cand cei 362 de militari romani de la baza din Irak se vor intoarce in tara. Astazi, delegatia romana, in frunte cu presedintele Basescu s-a aflat la baza militara de la Talil, urmand ca in aceasta dupa-amiaza Basescu sa se intalneasca cu comandantul Fortei Multinationale din Irak, cu presedintele Irakului si cu ministrul irakian al Apararii.

Potrivit Realitatea TV, din delegatia Romaniei au mai facut parte ministrul Apararii Nationale, Mihai Stanisoara , seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin , seful Directiei Generala de Informatii a Armatei, Gheorghe Savu , comandantul Departamentului Operational Intrunit, generalul Neagoe Visarion.

Delegatia romana a acordat distinctii pentru generalul american Raymond Odierno, generalul irakian Babakir Zibari, precum si ministrului Apararii irakian, Abdul Mufriji cu ordinul virtutea militara in grad de cavaler cu insemne de pace, dar si pentru cativa militari romani. Cu aceasta ocazie, potrivit EVZ, seful statului roman a declarat ca militarii romani au facut un mare serviciu Romaniei luptand in Irak prin consolidarea politicii externe, insa nimeni nu ii va putea reda vreodata familiilor pe cei morti.

Trupele romanesti ar urma sa se retraga din Irak la 31 iulie 2009 , conform calendarului stabilit cu partea irakiana, printr-un memorandum bilateral. Acest document a fost semnat la Bagdad, la 26 ianuarie 2009, in urma negocierilor bilaterale la nivel de guvern si pe baza hotararilor CSAT. Pana in prezent, Romania a participat cu 6.830 militari la operatiile din Irak, pe perioada 2003-2009. In aceasta perioada au murit doi militari si au fost raniti alti 12.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea