Social

#accident #tragedie #presedinte #basescu #avion

Tragedia aviatica din Polonia baga frica in Cotroceni. Lui Base ii trebuie un avion nou

Tragedia aviatica care a „indoliat” politic Polonia a readus in discutie la Bucuresti securitatea propriilor oficiali de rang inalt. Ultimii patru sefi de stat romani au umblat pe toate meridianele globului cu aceeasi aeronava veche de 34 ani si anume un Boeing 707 poreclit „Carpati”.

Ministrul Apararii , Gabriel Oprea , a declarat pentru Gandul ca avionul prezidential ce dateaza din 1974 ar putea fi lasat la vatra cat de curand.

"Din punctul de vedere al securitatii cea mai mare problema este faptul ca in anii '70 astfel de aeronave (Boeing 707-n.r.) nu erau prevazute cu dispozitive antitero, precum cele de evitare a rachetelor. Din aceasta perspectiva, se impune ca Romania - ca stat de drept, dar si ca stat membru NATO - sa aiba o aeronava prezidentiala moderna si capabila sa asigure un nivel corespunzator de securitate", a explicat seful de la Aparare, pentru "Gandul".

Avand in vedere aceste concluzii, Oprea este hotarat sa ia atitudine si sa readuca in atentie CSAT-ului achizitionarea unei aeronave prezidentiale modernizate.

"Sunt adeptul repunerii in discutie in cadrul CSAT a achizitionarii unei astfel de aeronave prezidentiale, in contextul in care este vorba de siguranta nationala a Romaniei", a mai spus ministrul Apararii pentru aceeasi publicatie.

Promovarea unei asemenea achizitiii, adusa in discutie de Gabriel Oprea, readuce in prim-plan o dezbatere pe acelasi subiect ce se tine de mai bine de trei ani. Astfel, inca din iunie 2007 se discuta daca este necesara o asemenea investitie, avand in vedere faptul ca bugetul mai multor ministere sunt subdimensionate.

Pe atunci, mai multi parlamentari social-democrati au criticat intentia presedintelui Basescu de a da unda verde achizitiei de aeronave. Acestia au sustinut ca suma de circa 300 de milioane de euro necesara cumpararii, treptat, a doua aeronave prezidentiale superdotate, ar fi putut fi folosita pentru cresterea nivelului de trai al pensionarilor. In aceste conditii, proiectul de redoatre a fost „ ingropat ”.  

Voi ce parere aveti, credeti ca este necesar ca baza de aeronave a presedintei romane sa fie modernizate in conditiile in care presedintele se deplaseaza cu un avion vechi de 34 ani?

Citeste si: 

Presedintele Poloniei a murit intr-un accident aviatic

Smolensk: Trei incercari esuate de aterizare, inaintea celei fatale. Pilotul a ignorat avertismentele

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea