Social

Traficul cu lucrari de diploma explodeaza

Caracteristicile motorului asincron cu rotor in scurtcircuit" - 1.250.000 lei, "Calculul si proiectarea unui sistem pentru distribuirea minelor antiinfanterie la suprafata solului" - 1.350.000 lei, "Aspecte clinico-terapeutice in infectia cu enterobius vermicularis" - 1.000.000 lei, "Evictiunea in contractele civile" - 1.250.000 lei, "Interpretare culturala a printurilor Coca Cola" - 1.000.000 lei.

O simpla cautare pe Google a sintagmei " lucrari de diploma" a atras dupa sine cam 150.000 de rezultate, semn ca piata on-line e bogata si infloritoare. Acum, cand se apropie perioada examenelor de licenta, cresc accesarile pe site-urile de profil.

Site-ul www.lucraridediploma.3x.ro, de pilda, a avut peste 1.000 de vizitatori in ultima saptamana si a depasit 4.000 in ultima luna, conform statisticilor prezentate pe Trafic.ro .

Cu aproape 4.500 de accesari se mandreste si www.geocities.com/proiectelicenta, si tot pe-aici se-nvarte si licenta.home.ro sau site.neogen.ro/lucraridediploma.

Afacerea e si mai buna daca site-ul contine, pe langa lucrari de diploma, si referate , care se adreseaza populatiei tinere, in ansamblul ei.

Astfel, in ultimele patru saptamani, www.referate-lucrari.com a avut aproape 11.000 de accesari, insa recordul in materie il detine un site care gazduieste peste 10.000 de referate - www.referat.ro, cu 485.635 vizitatori in martie 2006.

Ca sa-si atraga clientela , negutatorii de ocazie - si ei, tot studenti - se lauda care mai de care cu oferte imbietoare. "La 2 lucrari comandate, 1 lucrare gratuita!", "In cazul in care doriti sa schimbati lucrarea achizitionata de pe site-ul nostru, va vom schimba lucrarea cu una similara in mod gratuit", "Pentru o mai buna alegere/vizualizare, la cerere se pot trimite variante Demo ale lucrarii" sau "Exclusivitatea lucrarii - la pretul de numai 150 euro.

Prin exclusivitate, titlul lucrarii va fi sters definitiv de pe site" - anunturi postate la adresa: //diploma2005.lx.ro. Cei de la www.lucraridediploma.3x.ro sunt si mai convingatori: "La 4 lucrari achizitionate, beneficiati de o reducere de 20% din costul total!", "La 5 lucrari achizitionate, beneficiati de o reducere de 25% din costul total", "Pentru cei care opteaza pentru plata prin transfer bancar, oferim o reducere de 15 RON la fiecare lucrare achizitionata!".

Plus ca aici ai posibilitatea de a cere sa ti se faca o lucrare la comanda, in termen de maximum trei saptamani si de la un pret de pornire de 300 euro, tot aici poti solicita "actualizarea unor date din lucrare", contra unui tarif suplimentar, si poti comanda si redactarea unei prezentari a lucrarii - o prezentare de 15 slide-uri se face in 24 de ore si costa 60 de euro.

Profesorii sadesc "samanta plagiatului"
"Numarul studentilor care copiaza lucrarile altora risca sa puna in pericol valoarea diplomei de Oxford", si-a exprimat ingrijorarea Alan Grafen, responsabil cu partea de disciplina a universitatii Oxford, aflate pe locul zece in lume. In opinia sa, problema a devenit atat de serioasa incat se ia in considerare chiar semnarea de catre studenti, in momentul predarii unei lucrari, a unui angajament in care sa-si asume responsabilitatea pentru cele redactate.

Vinovati de acesta situatie sunt, in opinia lui Grafen, scolile si profesorii care incurajeaza obiceiul de "a preda si prezenta lucrari compilate de pe internet", inoculand in generatii de tineri samanta plagiatului.

Desi in cursul anului trecut n-au fost detectate la Oxford decat zece cazuri de plagiat "intentionat sau intamplator", profesorul Grafen considera ca fenomenul este cu mult mai extins. "Oricat de greu ar fi de crezut, studentii nostri copiaza cuvant cu cuvant, dau copy-paste de pe internet si predau eseuri continand pagini intregi plagiate".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea