Social

#superstitii #traditii #obiceiuri #sfanta maria mare

Traditii, superstitii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare

In fiecare an, pe data de 15 august, celebram Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare. Este una dintre cele mai importante sarbatori religioase, iar traditiile, superstitiile si obiceiurile specifice zilei continua sa se pastreze din generatie in generatie.


Nu se tunde parul de Sfanta Maria Mare

Conform unei supestitii vechi, in ziua de Sfanta Maria Mare credinciosii ar trebui sa evite tunderea parului si aruncarea lui la gunoi. De asemenea, in aceasta zi de sarbatoare se spune ca nu este bine sa mergi inapoi, intrucat atragi tristetea Maicii Domnului.


Nu se aprinde focul in soba

O alta superstitie legata de ziua Adormirii Maicii Domnului spune ca nu este bine sa se aprinda focul in soba, acesta fiind un gest care atrage boala si ghinionul.


Barbatii schimba palaria cu caciula

In ziua de Sfanta Maria Mare, barbatii din zonele rurale inlocuiesc palaria cu caciula, dupa un obicei invatat de la strabuni. Cei care nu fac acest lucru, sunt ironizati de restul satenilor.


Se aduna ultimele plante tamaduitoare

In ziua de Sfanta Maria Mare se strang ultimele plante tamaduitoare si se asaza la icoana Maicii Domnului, pentru sanatatea familiei.


Trandafirii prevestesc vremea

Traditia spune ca, daca in preajma Adormirii Maicii Domnului infloresc trandafirii, este semn ca toamna va fi lunga.


Incep semanaturile de toamna

Odata cu ziua de Sfanta Maria Mare, in zonele rurale se considera ca incepe toamna. Astfel, sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului marcheaza debutul semanaturilor de toamna. Pana la Sfanta Maria Mica, pe 8 septembrie, este bine sa fie semanat graul, pentru o recolta bogata la anul.


Se tamaiaza mormintele

In dimineata zilei de Sfanta Maria Mare, femeile credincioase merg la biserica si impart prune, struguri si miere, apoi merg la cimitir si tamaiaza mormintele rudelor decedate.


Femeile nemaritate isi gasesc ursitul

In traditia populara, de Sfanta Maria Mare femeile nemaritate isi ascund in san o planta numita "navalnic" si aprind o candela, pentru a-si gasi mai repede un sot gospodar.

Sursa foto: crestinortodox.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea