Social

#sfantul gheorghe #obiceiuri #traditii #superstitii

Traditii si superstitii de Sfantul Gheorghe. Ce sa NU faci astazi

In fiecare an, pe 23 aprilie, romanii il sarbatoresc pe Sfantul Gheorghe. Peste un milion de romani poarta acest nume si isi sarbatoresc astazi onomastica.

 

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, supranumit "purtatorul de biruinta," este unul dintre cei mai venerati sfinti din calendarul ortodox. Sfantul Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut din parinti crestini in Capadocia, in timpul imparatului Diocletian, in secolul al IV-lea

In traditia populara, Sfantul Gheorghe este protectorul naturii inverzite, al vitelor si oilor. Tocmai de aceea se spune ca daca ploua in ziua de Sfantul Gheorghe este semn ca urmeaza un an cu recolte bogate.

Sfantul Gheorghe si-a marturisit credinta in Hristos, motiv pentru care a fost torturat si ucis prin decapitare pe 23 aprilie. De aceea, aceasta zi ramane ziua sa de praznuire.

Credinte si superstitii de Sfantul Gheorghe – ce trebuie sa faci si ce sa NU faci azi

In Ziua Sfantului Gheorghe, nimeni nu are voie sa doarma, caci va fi somnoros si lenes tot anul, mai spune traditia!

Gospodinele nu spala, nu fac curat, nu calca si nu fac treburi gospodaresti.

Una dintre practicile raspandite in ziua de Sfantul Gheorghe este impodobirea casei cu plante, obicei care marcheaza renasterea naturii. Plantele folosite variaza in functie de regiune: in Muntenia se pun crengi de stejar sau de par, in Transilvania se pun rug verde si leustean. In Banat, casele sunt impodobite cu rug sau cu frunza de fag sau gorun. Insa, indiferent de regiune si de plantele folosite, traditia populara spune ca aceste simboluri vegetale au rol in protejarea gospodariei de actiunea spiritelor rele.

In popor se spune ca doar in noaptea Sfantului Gheorghe infloresc nucii! In unele regiuni ale tarii se impodobesc usile, stalpii, ferestrele, grajdurile si mormintele cu ramuri pentru a le proteja de fortele malefice. Aceste ramuri se pastreaza apoi peste an, ca leacuri impotriva diverselor boli, iar o parte dintre ele se dau hrana animalelor pentru a le proteja de duhurile rele.  

O parte dintre aceste ramuri verzi se dau hrana animalelor pentru a le feri de duhurile rele.

Tot pentru a fi aparati de rele, oamenii se cantaresc, astfel ei cred ca vor fi sprinteni pana la anul, cand obiceiul se reinnoieste.

Urzicatul este un alt obicei prin care oamenii spera ca vor fi mai ageri, mai harnici si mai sanatosi de-a lungul verii. Totodata vor avea noroc si spor la bani. Mai ales in comunitatile traditionale bucovinene, tinerii se ating, pe furis, peste partile neacoperite ale corpului, cu tulpini de urzica.

In aceasta zi se prepara si unsoarea oilor, un remediu care contine grasime animala si plante. Cu acesta se unge ugerul oilor si astfel ele sunt protejate de boli toata vara.

De asemenea, oamenii se scalda, inainte de rasaritul soarelui, intr-o apa curgatoare, ca sa fie sanatosi tot anul si pentru spalarea tuturor relelor.

Busuiocul semanat inainte de rasaritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spala cu roua de pe el este cinstit de toata lumea. Se mai spune ca cine doarme in aceasta zi ia somnul mieilor si tot anul e somnoros.

Daca in ziua de Sfantul Gheorghe va fi roua multa ori va fi pacla, e semn de an bogat, iar daca e ploaie se va face grau si fan, potrivit credintei populare.

Sfantul Mucenic Gheorghe

Sfantul Mucenic Gheorghe s-a nascut in Capadocia, intr-o familie crestina, si a trait in timpul domniei imparatului Diocletian. Inca de tanar ramane fara tatal sau, care a murit marturisind credinta crestina. Impreuna cu mama sa, se muta in Palestina. Urmeaza cariera militara, ajungand comandant in armata imparatului Diocletian. In anul 303, cand imparatul a inceput persecutiile impotriva crestinilor, Sfantul Gheorghe a marturisit chiar inaintea lui Diocletian credinta in Hristos, potrivit crestinortodox.ro.

Dupa ce a fost supus la numeroase chinuri, a fost condamnat la moarte prin decapitare in anul 303, in ziua de 23 aprilie. Tot acum, au primit moarte muceniceasca Glicherie, Valeriu, Donat, Terin si Alexandra, sotia imparatului Diocletian, care trecusera la credinta crestina, dupa ce, pentru rugaciunile Sfantului Gheorghe, Dumnezeu a inviat un mort. Si dupa moarte, sfantul s-a aratat facator de minuni fiind grabnic ajutator celor ce il cheama in rugaciuni.

Evlavia crestinilor pentru Sfantul Mucenic Gheorghe se vede si astazi in numarul mare de biserici si manastiri care ii sunt inchinate, precum si prin numarul insemnat de oameni care ii poarta numele.

Troparul Sfantului Gheorghe

Ca un aparator al celor robiti si celor saraci ocrotitor, celor bolnavi doctor, imparatilor ajutator, Purtatorule de biruinta, Mare Mucenice Gheorghe, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Sursa foto: vrancea24.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea