Social

#traditii #superstitii #mos nicolae

Traditii si superstitii de Mos Nicolae. Ce trebuie sa faca astazi toti copiii

Mos Nicolae este asteptat cu sufletul la gura de catre copii. In seara de 5 noiembrie toti copiii trebuie sa-si curete bine ghetutele si sa le lustruiasca, apoi sa le aseze lanfa usa sau fereastra in asteptarea lui mos Nicolae.

 

Potrivit traditiei, copiii cuminti vor primi dulciuri si fructe, in timp ce copiii neascultatori vor primi in dar o nuielusa. 

Traditia sosirii lui Mos Nicolae isi are originea in povestea unui personaj care a existat cu adevarat - episcopul Nicolae de Myra, care a trait in Myra-Lichia, in secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Myra ii sunt atribuite numeroase fapte bune fata de cei saraci si napastuiti, dar si miracole, numele sau traducandu-se prin "biruitor de popor". Provenind dintr-o familie instarita, la moartea parintilor sai, si-a daruit intreaga avutie celor nevoiasi.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Mos Nicolae este povestea a trei fete sarace, care neavand zestre, nu se puteau casatori si urmau sa fie vandute de tatal lor unor barbati instariti. Legenda spune ca Sfantul Nicolae, aflandu-le durerea, le-a aruncat fiecareia pe geam, intr-o noapte, cate un saculet de bani, care a cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghete. De aici provine obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghete, conform volumului "Cartea de Craciun" de Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea