Potrivit traditiei, in prima zi de Paste nu este bine sa mananci oua rosii, pentru ca tot anul "iti va mirosi gura ca oul clocit". De asemenea, se spune ca nu e bine sa mananci ouale nesarate, caci altfel ti se vor inrosi mainile.
Pasca sfintita te apara de boli
Pentru a le merge bine tot anul si pentru a se feri de boli, femeile duc la biserica un cos cu pasca, cozonaci, carnati, oua rosii, colaci, branza, slanina, drob, usturoi, sare, prajituri si alte alimente pentru a le sfinti.
Se spune ca, dupa sfintirea din dimineata primei zile de Paste, pasca si celelalte alimente vor dobandi puteri vindecatoare, precum anafura.
Oul rosu si banutul de argint
In Bucovina, in ziua de Paste, membrii familiei, veniti de la Inviere, se spala intr-un vas cu apa curata in care se afla un ou rosu si un banut de argint. Oul se pune pentru ca sa aduca sanatate, iar banul, pentru bogatie si curatenie.
Lumanarea de la Inviere te fereste de primejdii
Lumanarea de la Inviere are puteri purificatoare daca este pastrata sapte ani si va fi aprinsa in caz de grindina, furtuni sau alte dezastre naturale, te va feri de primejdii.
In Bucovina, in noaptea Invierii, oamenii lasa luminile aprinse in toata casa si in curte, ca sa fie luminata gospodaria, in cinstea luminii pe care a adus-o Hristos in lume, prin Invierea Sa.
Interdictii in ziua de Paste
In prima zi de Paste exista cateva interdictii care nu trebuie incalcate. In aceasta zi nu este permisa plecarea din sat, nu se matura prin casa, nu se pregateste mancare, iar masa de Paste nu se ridica timp de trei zile. In ziua de Paste, dupa masa de pranz, toata comunitatea se strange in curtea bisericii pentru a ciocni oua, pentru a bate toaca si pentru a trage clopotele. Daca prima zi de Paste este sarbatorita in familie, a in a doua zi finii se duc in vizita la nasi, cu colaci, pasca si oua rosii.