Social

#saptamana patimilor #obiceiuri #traditii #superstitii # saptamana mare

Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare! Ce trebuie sa faci zilnic, pana la Paste

Ne aflam in Saptamana Mare, cunoscuta si ca Saptamana Patimilor. Este o perioada in care credinciosii tin post aspru si se roaga pentru iertarea pacatelor. In biserici se tin in fiecare seara slujbe de Denii.

Creditele populare spun ca in Saptamana Mare este pacat sa se lucreze.

Totodata, traditiile spun ca persoanele care-si dau ultima suflar ain aceasta saptamana ajung direct in Iad, deoarece Raiul este inchis. In schimb, se spune ca persoane care mor in saptamana de dupa invinere - Saptamana Luminata - ajung direct in Rai.

In Saptamana Mare se tine post aspru

In Saptamana Mare se posteste aspru. Luni, marti si miercuri se mananca o singura data pe zi, seara, paine si apa. Joia Mare, cand este pomenita Cina cea de Taina, este dezlegare la ulei. Vineri si sambata se tine post negru.

Pe langa acest post intens, in Saptamana Patimilor este interzis consumul de urzici sau otet. Motivul? Legendele spun ca atunci cand a fost rastignit pe cruce, Iisus a fost batut cu urzici si stropit cu otet, pentru a-i provoca si mai multa durere.

Ce trebuie sa faci in fiecare zi a Saptamanii Patimilor

In Lunea Mare gospodinele trebuie sa inceapa curatenia de Paste. Astazi se scoate totul la aerisit, se spala rufe, se calca si se fac reparatiile necesare prin casa.

In Martea Mare se matura, se aspira si se spala geamurile. Se poate spala si calca si in Miercurea Mare. Dupa aceasta zi, barbatii trebuie sa isi ajute nevestele la treburile gospodaresti.

Joia Mare este ultima zi in care se pomenesc mortii, iar femeile merg la biserica si impart colaci de post, vin, miere si fructe. Tot in Joia mare se vopsesc ouale si se coc pasca si cozonactii. Credinciosii tin in aceasta zi post cu mancare uscata, iar la biserica nu se mai trag clopotele, in schimb se bate toaca.

O superstitie straveche spune ca in aceasta zi, fetele nemaritate sa se duca la biserica si in timpul slujbei, sa faca pe o sfoara cate un nod dupa fiecare evanghelie. Sfoara innodata se va pune sub perna, pentru a-si visa ursitul.

Vinerea Mare mai este denumita si Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra sau Vinerea Seaca. Conform traditiei crestine, este ziua in care Iisus a fost rastignit si a murit pe cruce pentru rascumpararea pacatelor omenirii. In aceasta zi nu se fac treburi in casa, iar credinciosii tin post negru, pentru a se curata de pacate.

Sambata Mare este ultima zi a postului Pastelui. Astazi se fac ultimele pregatiri pentru Paste. Femeile gatesc majoritatea mancarurilor, termina curatenia si pregatesc hainele noi pentru zilele de sarbatoare. De obicei, in Sambata Mare are loc si sacrificiul mielului, din carnea caruia se pregatesc drobul, friptura si borsul de miel, scrie libertatea.ro.

Citeste si:

Rugaciunea pe care trebuie sa o spui zilnic in Saptamana Mare

Sursa foto: cuvantul-ortodox.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea