Social

#traditii si obiceiuri #sfantul vasile #traditii Sfantul Vasile

Traditii si obiceiuri de Sfantul Vasile

In fiecare an, pe data de 1 ianuarie, credinciosii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Vasile cel Mare. Peste 600.000 de romani isi vor aniversa onomastica in prima zi a Noului An, zi in care inca de pe vremea strabunicilor se pastreaza diferite traditii si obiceiuri, despre care se spune ca sunt aducatoare de noroc si prosperitate.

Astfel, prima persoana care iti intra in casa de Sfantul Vasile trebuie sa fie un barbat, care va atrage norocul spre tine.

In ziua de Sfantul Vasile, se spune ca este bine sa spargi un pahar si sa dai de pomana unui om sarac, iar pentru un inceput bun in Noul An, trebuie sa porti o haina noua. Se spune ca daca te innoiesti de Sfantul Vasile, tot anul vei avea noroc la bani, in dragoste si in sanatate.

O alta traditie de Sfantul Vasile spune ca nu este bine sa dormi in aceasta zi, deoarece vei fi lenes tot anul, dar nici nu este bine sa arunci gunoiul, deoarece iti alungi norocul din casa.

Fetele nemaritate impletesc doua crengute de mar de Sfantul Vasile si le unesc cu busuioc, un inel si un fir de ata rosie. Crengutele se ascund in gradina, iar, daca a doua zi sunt acoprite cu bruma, se vor casatori cu un barbat bogat.

Tot de Sfantul Vasile, se spune ca este bine ca mergi cu semanatul si plugusorul, pentru a avea energie tot anul.

Sursa foto: Libertatea.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea