Social

#traditii #sf andrei #obiceiuri

Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei

In fiecare an, pe data de 30 noiembrie, sarbatorim ziua Sfantului Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei. De-a lungul timpului, in credintele poporului roman s-au pastrat diverse traditii si obiceiuri.


Nu se dau bani cu imprumut

De ziua Sfantului Andrei nu se dau bani cu imprumut, pentru a nu se aduce paguba in casa.

Se pune grau la incoltit

De Sfantul Andrei, fiecare membru al familiei pune grau la incoltit. In functie de cat de inalte si de groase cresc firele de grau pana de Anul Nou, fiecare persoana va afla cat de sanatoasa si de norocoasa va fi in anul urmator.

Se protejeaza casa cu usturoi

In credinta populara, noaptea de 29 spre 30 noiembrie este supranumita "Noaptea strigoilor", cand creaturile demonice dau tarcoale caselor. Pentru a-si proteja locuintele, credinciosii agata usturoi de tocurile usilor si geamurilor.


Fetele nemaritate pun busuioc sub perna

O traditie veche de Sfantul Andrei spune ca fetele nemaritate isi pot vedea ursitul in vis in noaptea de 29 spre 30 noiembrie, daca isi pun sub perna o crenguta de busuioc.


Se pun crengi de prun sau mar in apa

In ziua Sfantului Andrei, credinciosii pun in sticle cu apa ramuri de prun, mar, cires sau corcodus. Daca infloresc in ajunul Craciunului, inseamna ca Anul Nou va aduce belsug si armonie in casa.

Sursa foto: lugojonline.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea