Social

#obiceiuri ignat #ignat #traditii Ignat

Traditii si obiceiuri de Ignat

Ziua de 20 decembrie este cunoscuta in traditia populara sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inatoarea si este dedicata Sfantului Ignatie al Antiohiei si semnifica o imbinare de practici pagane si crestine.

Peste sarbatoarea Sfantului Ignatie s-a suprapus insa si un alt cult precrestin, iar ziua de 20 decembrie este marcata si de un puternic demonism.

"Ca reprezentare mitica, Ignatul reuneste mai multe atribute, el este un spirit al belsugului si un vestitor al sarbatorii mari care urmeaza, figura sa fiind probabil contopita cu o divinitate precrestina solara. De altfel, aceasta legatura este sugerata si de semantica numelui (ignis = foc) si cu practicile care au loc in aceasta zi: sacrificiul animalului si trecerea acestuia prin foc", potrivit etnologulului Ania Moldoveanu.

In traditia populara romaneasca, figura Sfantului Igantie este asociata cu animalul sacrificat, porcul, un simbol vechi al norocului, belsugului si fertilitatii.

Sursa foto: mamebune.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea