Social

#ajun boboteaza # bboboteaza # traditii ajun boboteaza #ajunul bobotezei #traditii si obiceiuri

Traditii in Ajun de Boboteaza, ca sa-ti mearga bine tot anul

In fiecare an, pe 6 ianuarie se sarbatoreste Boboteaza. Pe 5 ianuarie insa, se sarbatoreste ajunul Bobotezei. Despre aceasta perioada se spune ca este cea mai geroasa din an, desi in acest an vremea este mai degraba potrivita pentru inceputul lui martie.

 

Ajunul Bobotezei este o zi importanta pentru credinciosi. Se spune ca cei care tin post negru in aceasta zi vor avea noroc tot anul. 

”Oamenii se pregatesc pentru a preintampina cum se poate mai bine marea sarbatoare si de aceea, inaintea zilei de Boboteaza avem o zi in care se ajuneaza, adica Ajunul Botezului. Este o zi de pregatire duhovniceasca prin post aspru pentru a preintampina aceasta mare sarbatoare a Botezului Domnului.”, spune preotul vasluian Dan Andries, citat de adevarul.ro.

Credinciosii sunt indemnati la post si rugaciune in Ajunul Bobotezei pentru a primi asa cum se cuvine aghiazma mare, apa sfintita in acesta zi.

La sate, in ajunul Bobotezei, preotul merge pe la toate casele cu Iordanul, sfiintind gospodariile. In orasele mari, preotii incep sa meaga cu botezul mai devreme, chiar de la 1 ianuarie, pentru a avea timp sa ajunga la toti credinciosii.

Se spune ca fetele care isi pun sub perna busuioc sfiintit, in noaptea dintre 5 spre 6 ianuarie, isi vor visa ursitul.  De asemenea, se mai spune ca daca o fata nemaritata aluneca pe gheata, aceasta se va casatori in anul care urmeaza.

In aceasta zi nu sunt permise certurile in casa. De asemenea, tot in ajunul Bobotezei nu se da nimic cu imprumut, nici macar jaratec.

Batranii spun ca in aceasta noapte se poate afla cat va trai fiecare dintre membrii familiei. La miezul noptii, se iau carbuni din vatra si se denumeste fiecare cu numele membrilor familiei. Se crede ca primul care va muri va fi cel al carui carbune se va stinge mai repede, ia cel mai longeviv va fi cel al carui carbune se va stinge ultimul.

In Ajunul Bobotezei, in ziua de Boboteaza si de Sfantul Ioan, precum si opt zile dupa, nu se spala rufe, deoarece apele sunt sfiintite. 

Sursa foto: doxologia.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea