Social

#traditii Ajun de Boboteaza #Ajun de Boboteaza #boboteaza #sarbatoare

Traditii in Ajun de Boboteaza, ca sa-ti mearga bine tot anul

Ajunul Bobotezei este cea mai geroasa zi a anului, conform traditiei populare. Se spune ca cine va posti in aceasta zi va avea noroc tot anul.

In ajunul Bobotezei, preotul merge pe la toate casele cu Iordanul, sfintiind gospodariile, cat si pe locuitorii acestora. Daca preotului ii va scartai zapada sub picioare, oamenii spun ca va fi un an bogat si rodnic.

Fetele care-si pun in aceasta seara, sub perna, un fir de busuioc sfintit  pot sa-si afle ursitul. Se spune ca peste noapte vor visa chipul celui sortit. Totodata, daca in ajun de Boboteaza o fata nemaritata aluneca pe gheata, aceasta se va casatori in anul ce urmeaza.

Batranii spun ca in aceasta noapte se poate afla cat va trai fiecare dintre membrii familiei. La miezul noptii, se iau carbuni din vatra si se denumeste fiecare cu numele membrilor familiei. Se crede ca primul care va muri va fi cel al carui carbune se va stinge mai repede, ia cel mai longeviv va fi cel al carui carbune se va stinge ultimul.

De Ajun, nu sunt admise certurile in casa si nu se da nimic cu imprumut, nici macar jaratec.

In Ajunul Bobotezei, in ziua de Boboteaza, De Sfantul Ioan Botezatorul si opt zile dupa aceea nu se spala rufe, pentru ca apele sunt sfintite.

Sursa foto: doxologia.ro


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea