Social

#superstitii sf stefan # traditii sf stefan # calendar ortodox #sfantul stefan #obiceiuri

Traditii de Sfantul Stefan. Ce nu ai voie sa faci in a treia zi de Craciun

Sfantul Stefan se praznuieste a treia zi de Craciun, fiind una dintre cele mai importante sarbatori ale romanilor. Pe langa insemnatatea sa spirituala, aceasta sarbatoare aduce zambetul pe buze pentru zeci de mii de romani care ii poarta numele si au astfel motiv de petrecere.

Acest nume este de origine grecească - Stephanos - și înseamnă "coroană", "ghirlandă", "cunună" (cu care erau încununați învingătorii). La noi, formele curente au fost și sunt Ștefan și Ștefan(i)a, diminutivate mai ales Fane, Fănel, Fanica, Făniță, Fană, Fanica. Peste 400.000 de romani poarta acest nume. 

Sfântul Ștefan sau Stephanus (n. 1 - d. 35) după Noul Testament a fost Arhidiacon iudeu si primul martir crestin, condamnat la moarte de autoritățile iudaice din Ierusalim pentru ca si-a marturisit credinta in Iisus Hristos. Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ștefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretutindeni și care au asistat direct la faptele sale. Fiind ales să îi conducă pe diaconi, Sfântul Ștefan a fost numit Arhidiacon. El a fost insa condamnat pentru credinta sa si ucis cu pietre. In clipa mortii, el s-a rugat pentru cei ce l-au ucis.

In ziua de 27 decembrie, cand il praznuim pe Sf Stefan, nu se face curatenie, nu se spala si nici nu se face alta munca grea, fiind una dintre cele mai importante sarbatori crestine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea