Social

#forme grave #covid # mihai craiu #avertisment #copii

Tot mai multi copii cu forme grave de Covid! Medicul Mihai Craiu, avertisment pentru parinti

Tot mai multi copii sunt afectati de varianta Delta a coronavirusului. Din pacate insa, daca inainte micutii faceau forme usoare sau asimtomatice acum multi fac forme grave si foarte grave avand nevoie de internare in spital.

 

La ultima informare oficiala, facuta duminica, 19 septembrie, in spitale erau internati 201 copii cu Covid, dintre care 18 la ATI. 

Medicul pediatru Mihai Craiu a avertizat asupra riscului la care micutii sunt supusi din cauza variantei Delta, precizand ca cei mai vulnerabili sunt bebelusii si copiii care sufera de diverse afectiuni.  

De asemenea, medicul a mai precizat ca in cazul adolescentilor exista un risc mai mare de a face sindrom inflamator multisistemic, care poate sa lase sechele. 

”Vor fi mai multi copii infectati, dar cu boli severe si care sa necesite spitalizare nu ne asteptam la aceeasi proportie ca si la adulti. Imensa majoritate a copiilor infectati fac forme foarte usoare sau nu au simptome deloc. Pacientii care sunt acum in Terapie Intensiva in Romania sunt copii care fie aveau anterior o afectiune grava, o comorbiditate foarte importanta, fie au varste extrem de mici. La risc foarte mare sunt copiii in primele luni de viata sau cei mai mari, care au boli grave”, a declarat Craiu luni, la un post TV. 

La ce trebuie sa fie atenti parintii

Medicul pediatru a precizat ca parintii trebuie sa fie foarte atenti la fiecare simptom sau schimbare a starii copiilor. De asemenea, a mentionat cand este cazul ca acestia sa se ingrijoreze.

”Un parinte cu un copil absolut sanatos, care a frecventat si inainte gradinita, trebuie sa aiba grija la semnele unei boli acute febrile si sa nu se sperie de orice fel de muc in nas si simptome minore respiratorii. Parintii sa vorbeasca intre ei. Daca incep sa aiba semne mai mult de 2-3 copii intr-o clasa, da, trebuie sa ne gandim la coronavirus. Daca e un caz singular, e absolut improbabil. Daca apar semne de gravitate la boala febrila respectiva, adica copil deshidratat, care nu mai bea, nu mai urineaza sau copil care respira dificil, peste 50 pe minut respiratie, sau copil cu alterarea starii generale, categoric trebuie sa mearga la spital. Parintii trebuie sa faca si ce faceau inainte de pandemie: pare o viroza severa, merg la doctor, pare o boala obisnuita, vorbesc cu medicul de familie si iau masurile obisnuite”, a adaugat Craiu. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea