Social

Tortionarii inginerului Ursu, condamnati definitiv

DECIZIA judecatorilor Curtii Supreme este definitiva. Potrivit procurorilor, coloneii Tudor Stanica, fostul sef al Directiei de Cercetare Penala a Militiei, si Mihai Creanga, fostul adjunct al arestului Militiei, au determinat un detinut de drept comun , Marian Clita , sa exercite acte de violenta impotriva inginerului Gheorghe Ursu, care fusese incarcerat in aceeasi camera de arest. Stanica si Creanga ar fi luat succesiv o serie de masuri care au avut ca rezultat exterminarea fizica a lui Gheorghe Ursu, prin izolarea intr-o celula a arestului in care au fost adusi detinuti extrem de periculosi. Curtea Suprema de Justitie ii condamnase, in octombrie 2003, pe Creanga si Stanica la cite 20 de ani de inchisoare pentru instigare la omor. Faptele pentru care fusesera condamnat i au intrat sub incidenta unui decret prin care pedeapsa a fost injumatatita. In prezent, doar Mihai Creanga este dupa gratii. Dupa citeva luni de inchisoare, Stanica a facut o cerere de intrerupere a pedepsei, invocind ca ar fi bolnav de cancer. Eugenia Cringariu, avocatul familiei Ursu, ne-a declarat ca cei doi au mai fost obligati, in solidar, la plata unor despagubiri de 999 de milioane de lei, din care nu au dat nici un ban.
Creanga sta impreuna cu sotia, intr-un imobil, care ar fi nationalizat. Stanica, potrivit datelor de la Directia Financiara si de la Registrul Comert ului, nu este inregistrat cu nici un bun, ne-a explicat Cringariu. Inginerul Gheorghe Ursu a fost arestat, la 21 septembrie 1985, pentru atitudinea sa anticomunista. In jurnalul pe care il tinea comentase nefavorabil aspecte din activitatea conducerii PCR.
Jurnalul, sustras din arhive, avea sa duca la condamnarea fostului general SRI Eugen Grigorescu. Detinutul Marian Clita a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, din care a executat doar noua.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea