Social

#conditii de viata #tari #varstnici

Topul tarilor care ofera cele mai bune conditii de viata pentru varstnici

Cand vine vorba despre persoanele varstnice, tari precum Norvegia, Suedia, Elvetia, Canada si Germania conduc in topul celor mai bune conditii oferite pensionarilor si batranilor care sufera de diverse afectiuni ori dizabilitati. Un index publicat de ONG-ul HelpAge a analizat calitatea vietii varstnicilor din 96 de tari, ingloband 91% din populatia totala a batranilor. Tarile scandinave se situeaza cel mai sus in topul HelpAge, urmate de alte tari din vestul Europei si nordul Americii.

 

In schimb, Romania se situeaza pe locul 45, depasita de tari precum Thailanda, Georgia, Mexic, Columbia sau Argentina, dar mai sus decat alte state europene precum Bulgaria, Croatia, Lituania sau Malta. Pentru realizarea acestui index au fost luati in considerare mai multi factori: nivelul pensiilor, calitatea ingrijirilor medicale pentru batrani, accesul la ingrijire pentru persoanele cu dizabilitati, politica nationala privind imbunatatirea vietii varstnicilor, varsta de pensionare si speranta de viata.

In Romania, in ultimii ani, au inceput sa apara servicii performante de ingrijire pentru persoane cu dizabilitati si pentru varstnici, care le asigura oamenilor sprijinul de care au nevoie atunci cand nu mai pot avea grija singuri de ei, iar familia nu le poate fi alaturi pe tot parcursul zilei. Si pentru ca dizabilitatile sunt mai frecvente in randul varstnicilor, care pot suferi adeseori si de alte afectiuni, este cu atat mai important ca ei sa beneficieze de tot ajutorul de care au nevoie, astfel incat calitatea vietii lor sa fie cat mai buna cu putinta.

Astfel de servicii sunt des intalnite in tarile care ocupa primele locuri in topul HelpAge, iar accesul la ele si in Romania nu poate fi decat o veste buna pentru cei care intampina dificultati cu activitati simple precum curatenia, plata facturilor, cumparaturile sau igiena personala.

Iata cum au reusit alte state sa imbunatateasca viata celor in varsta si ce putem invata de la ele:

Norvegia si Suedia ocupa primele locuri in top, avand cele mai bune venituri si cea mai mica rata a somajului in randul batranilor. In Norvegia, doar 1,8% din populatia in varsta traieste cu un venit redus. 56% dintre batrani sunt multumiti de calitatea transportului in comun, iar 89% dintre ei spun ca simt ca au pe cine sa conteze in momentele dificile din viata lor. Norvegia ocupa locul 16 cand vine vorba de calitatea actului medical pentru batrani, iar speranta de viata este de 84 de ani, afectiunile aparand cel mai frecvent abia dupa varsta de 77 de ani. Pe de alta parte, Suedia sta mai bine la capitolul ingrijiri medicale, iar speranta de viata ramane tot in jurul varstei de 84 de ani.

Elvetia ofera venituri ceva mai mici pentru persoanele in varsta, dar recupereaza in schimb la capitolul sanatate si facilitati pentru batrani. 83% dintre varstnicii elvetieni se declara multumiti de accesul lor la transportul in comun, 70% dintre ei se simt in siguranta in propria locuinta, iar 91% spun ca au pe cine sa conteze in cazul in care nu se pot descurca singuri. Speranta de viata este, in medie, de 85 de ani, iar starea generala de sanatate este una buna pana la varsta de 79 de ani.

Canada ofera conditii excelente pentru varstnici la toate capitolele, in special ingrijiri medicale pentru batranii care sufera de afectiuni sau dizabilitati care ii impiedica sa se descurce singuri. Exista numeroase aziluri sau servicii care acorda ingrijire, sustinere si asistenta persoanelor in varsta, astfel incat batranii sa nu duca lipsa de nimic si sa nu fie nevoiti sa faca eforturi peste puterile lor pentru a se descurca pe cont propriu.

Germania are cea mai mare rata a educatiei in randul varstnicilor si a obtinut punctaje mari la capitolul egalitate sociala si libertate civica, in timp ce speranta de viata si cea de viata sanatoasa sunt comparabile cu cele ale statelor din jur – 80 de ani.

Olanda are o rata a saraciei in randul varstnicilor de doar 3%, iar toate persoanele cu varste peste 65 de ani primesc o pensie lunara. Seniorii olandezi se declara multumiti de calitatea vietii lor, de nivelul de siguranta, precum si de sustinerea pe care o pot primi din partea autoritatilor, evaluand corectitudinea sociala fata de batrani la cel mai inalt nivel.

Topul este completat de Islanda, SUA, Japonia si Marea Britanie, care au obtinut scoruri apropiate in ceea ce priveste calitatea vietii varstnicilor. Romania ocupa abia locul 45 din cauza saraciei in randul batranilor, precum si a lipsei de sustinere din partea familiei, a accesului la ingrijiri medicale si a respectului in societate. In special in cazul familiilor in care copiii locuiesc in strainatate de multi ani, ingrijirea batranilor, mai ales a celor care nu se mai pot descurca singuri, este o problema care poate fi rezolvata daca li se ofera acces la un serviciu prin care sa beneficieze de ingrijiri la domiciliu si de un sprijin in momentele dificile.

Sursa foto: Pixabay from Pexels

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea