Social

Topul increderii la sat, acelasi ca acum 100 de ani

Romanii se declara preocupati de conditiile impuse de Uniunea Europeana in domeniul agricol , desi spun ca viata nu li s-a schimbat dupa aderarea de 1 ianuarie 2007. In plus, ei se declara adepti ai televizorului la capitolul consum mediatic si au cea mai mare incredere in preoti . Acestea sunt concluziile Barometrului rural pentru anul trecut, realizat la comanda Agentiei pentru Strategii Guvernamentale si dat publicitatii in aceste zile. Studiul a aratat faptul ca majoritatea romanilor din mediul rural considera ca aderarea la Uniune este un lucru care insa nu le-a adus nici ceva de castigat, dar nici de pierdut in plan personal. Mai multe de jumatate insa sunt preocupati de conditiile impuse de UE in domeniul agricol sau legat de domeniul agricol.

Preotii, pe primul loc in topul increderii

Vechile preferinte la capitolul oameni de incredere in sat se pastreaza ca si in urma cu 100 de ani. Daca atunci acestia erau preotul, invatatorul si moasa, acum, la capitolul incredere, aproape 83% dintre respondenti au plasat preotii pe primul loc in top, urmati la mica distanta de medici, si cadrele didactice din sat.

Peste 80% dintre romani se uita la televizor, 90% nu intra pe internet

Studiul mai face referire si la consumul mediatic, dar si la valorile romanilor din mediul rural. Astfel, peste 82% dintre intervievati se uita zilnic la televizor, iar peste 48% dintre respondenti asculta zilnic radioul. In ceea ce priveste presa scrisa , aproape jumatate - 44,8% - declara ca nu citesc deloc ziarele, in timp ce doar 13,5% spun ca fac asta zilnic. Pe de alta parte aproape 90% dintre respondenti nu navigheaza deloc pe internet si nu merg niciodata la film, teatru sau spectacole. In privinta educatiei, peste trei sferturi dintre cei intervievati si-ar sfatui copiii sa-si continue studiile dupa finalizarea celor zece clase obligatorii, in timp ce doar 12% i-ar sfatui sa isi ia o slujba, preferinta principala fiind cea a muncii in strainatate. Studiul a fost efectuat in lunile noiembrie-decembrie 2007, pe un esantion de 1511 de persoane cu varste de peste 18 ani. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea