Social

Tokes: Ungurii, ca si ursii, au disparut din anumite parti ale Transilvaniei

Episcopul-europarlamentar a acuzat politica din trecut a autoritatilor comuniste romanesti de omogenizare etnica si spune ca ceangaii sunt la randul lor amenintati cu disparitia. UDMR respinge varianta unei aliante electorale cu PCM, lansata zilele trecute de liderul acestei formatiuni, Szasz Jeno.

Presedintele Uniunii, Marko Bela, a explicat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca acceptarea variantei PC ar insemna, potrivit legii, cresterea pragului electoral la 8%, ceea ce este un obiectiv foarte putin probabil de realizat, la un raport de 6,6% populatie maghiara, relateaza NewsIn.

"Ii invitam pe politicienii care in acest moment sunt in afara UDMR sa vina in UDMR. Avem aceeasi oferta ca acum un an inainte de alegerile pentru Parlamentul European, liste comune sau o prezenta comuna pe listele UDMR, pentru ca, altfel, in mod legal, nu se poate”, spune seful UDMR, care a adaugat ca va avea discutii pe aceasta tema, sambata, cu episcopul reformat Tokes Laszlo.

Pana la intalnirea cu Marko Bela, Tokes a avut parte miercuri de o zi incarcata: participarea la prima sedinta a unui grup din Parlamentul European organizata in Romania, la Targu-Mures.

Este vorba de Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana (ALE), al carui membru este Tokes Laszlo. Episcopul reformat a profitat de acest moment, dar si de o agenda a intalnirii dedicata protectiei mediului si minoritatilor , pentru a lansa cateva paralele interesante intre soarta unor specii de animale si plante aflate pe cale de disparitie si cea a maghiarilor din Romania.

“Comunitatea maghiara, chiar in felul ursilor, a disparut in anumite parti si teritorii, tinuturi din Transilvania, din cauza politicii de asimilare si omogenizare dusa de nationalismul romanesc, mai ales de nationalismul lui Ceausescu, dar chiar in prezent sunt comunitati amenintate de aceasta soarta. De exemplu, cazul ceangailor din Moldova, carora nu le este recunoscut dreptul la identitate”, a declarat Tokes.

Actualul europarlamentar independent a comentat si preluarea presedintiei Uniunii Europene de catre Franta, tara condusa de un presedinte de origine maghiara, fapt ce ar putea fi, in opinia sa, un avantaj in privinta drepturilor minoritatilor, transmite corespondentul NewsIn. “Domnul presedinte Sarkozy, care este de origine maghiara, ne-a spus ca nu trebuie sa nutrim sperante desarte, dar noi am insistat ca problemele autonomiei si ale minoritatilor sa fie articulate mai raspicat”, a declarat Tokes. El a adaugat ca spera ca statul francez isi va revizui politica in domeniul drepturilor minoritatilor nationale.

La sedinta grupului ALE participa presedinta Nelly Maes, Ian Hudghton, vicepresedintele Grupului Verzilor din PE, si liderul Partidului National Scotian, Mikel Irujo Amezaga, din Tara Bascilor , Milan Horacek, din Germania, Jose Luis Linazasoro - Spania, Tatiana Zdanoka - Letonia, Laszlo Tokes – Romania, precum si alti deputati din PE, dar si deputatul roman Garda Dezso.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea