Social

#medici #pacienti #sanatate

Toate drepturile pacientilor sunt incalcate in Romania, spun medicii

Toate cele 14 drepturi ale pacientilor stabilite prin Carta Europeana sunt incalcate in Romania!

drepturile pacientilor sunt incalcate des, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

"Primul dintre ele, dreptul la masuri preventive , este des incalcat. Daca acest drept ar fi respectat, nu am mai avea infectii nozocomiale in spitale. Se cheltuiesc multi bani pe masuri curative, de tratare, si putini pe preventie, cum ar fi prevenirea cancerului de col uterin", a explicat prof. Astarastoae, citat de Adevarul.

Pacientii romani nu isi cunosc drepturile, iar medicii le incalca frecvent. Nici dreptul de a avea acces la servicii medicale nu este respectat complet. vasile astarastoae a dat ca exemplu problemele romanilor din mediul rural, care ajung sa fie consultati in oras. Daca medicii le cer anumite analize, pacientii trebuie sa gaseasca singuri un laborator care nu a atins plafonul maxim al cheltuielilor pentru analizele gratuite.

Potrivit Adevarul, alte drepturi din Carta Europeana care sunt incalcate in Romania sunt: cel la informatie, de a consimti liber, de a alege liber, dreptul la intimitate si confidentialitate, de a fi respectat timpul pacientilor, la servicii medicale de calitate, la siguranta, la inovatie, cel de a evita inutile suferinte si dureri, la tratament personalizat, de a se plange si dreptul la compensatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea