Social

Tirg de joburi in pijamale

Cei care vor sa isi gaseasca un loc de munca nu mai au nevoie de costum si de cravata . Nici macar nu mai trebuie sa plece de acasa: un click este suficient pentru a-si lasa CV-ul la standul virtual al companiei de care este interesat.

200.000 de candidati si 500 de companii se intilnesc timp de doua saptamini in cadrul Tirgului Online de Joburi (TOJ), lansat ieri de compania MyJob. Internetul permite o mare desfasurare de forte: nu exista limita de spatiu sau de timp, explica Adrian Apostol, directorul MyJob, din cadrul companiei NetBridge, diferenta dintre un tirg de munca online si unul offline. Tirgul va avea acoperire nationala, iar recrutarile se pot face indiferent de localitatea in care se afla firma sau angajatul.

Capitala e atractia

In Romania exista o discrepanta puternica intre zonele dezvoltate si localizarea fortei de munca. Miscarea celor care isi cauta serviciu duce la un surplus de cereri in anumite regiuni si la salarii mici . Migratia se face, de cele mai multe ori, din Moldova spre Bucuresti. De altfel, 70% dintre ofertele de munca ale tirgului vin din Capitala, urmata de Brasov si Cluj. In coada listei se afla companiile din estul tarii, cu cele mai putine locuri de munca oferite. Intre domeniile cu cea mai mare cautare de specialisti, IT-ul, finantele si ingineria conduc topul, in timp ce media si publicitatea au crescut numarul ofertelor pentru candidatii online.

Salariul e un criteriu esential

De altfel, cererea se pliaza pe oferta, cei mai multi candidati fiind specialisti IT sau absolventi de studii economice , locuind in Bucuresti, Iasi, Timisoara si Constanta. Un alt fenomen adus in discutie in ceea ce priveste piata de munca autohtona este migratia angajatilor de la o companie la alta, in cautarea unui serviciu mai bun. Cel care determina nemultumirea romanilor, in majoritatea cazurilor, este salariul. Orlando Nicoara, directorul general NetBridge, este de parere ca veniturile vor fi esentiale in alegerea unui loc de munca si in urmatorii cinci ani. A aparut insa si un segment de top al angajatilor, interesati de pachetul salarial complet in alegerea unui nou loc de munca: cursuri platite, masina, telefon mobil, mediu de lucru sau posibilitatea de promovare.

Recrutul virtual are facultate

Profilul candidatilor este usor de banuit. Nu oricine are acces la calculator si la Internet, iar in plus, nu oricine stie sa le foloseasca. Sint tineri bine pregatiti, care nu se mai multumesc cu un post oarecare, dintr-o companie oarecare, explica Adrian Apostol. Candidatii online sint absolventi de studii superioare sau angajati cu venituri medii si peste medii. Chiar daca barbatii conduc momentan in sondaje (60%), numarul femeilor din cadrul tirgurilor online este in crestere.

Femeile primesc mariri de salariu, barbatii - penalizari

In Romania, femeile primesc mariri de salariu, in timp ce barbatii au parte de mai multe penalizari. Mai mult, romanii rasplatiti cu cresteri salariale lucreaza in domeniul bancar, finante sau asigurari, iar cei cu venituri neflexibile sint angajati in constructii. Acestea sint, cel putin, concluziile unui sondaj al companiei Neogen, realizat pe site-ul de recrutare BestJobs.ro. Studiul mai arata ca peste jumatate dintre angajatii romani nu au primit nici o marire de salariu in ultimul an, dar in schimb 9% dintre angajatii autohtoni au avut parte de penalizare. Cei care au avut, insa, parte de cresteri salariale sint tinerii. Angajatii cu virste cuprinse intre 35 si 45 de ani au avut cresteri salariale si in ultimele 3 - 6 luni, iar celor pina in 35 de ani li s-a marit salariul in ultimul an. Timisoara conduce in topul maririlor de salariu, in timp ce ierarhia penalizarilor are in frunte Brasovul si companiile din media.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea