Social

#accident #boli #cauza #deces #tineri

Tinerii mor mai ales din cauza accidentelor rutiere si a sinuciderilor

Tinerii lumii mor cel mai mult din cauza accidentelor rutiere provocate de neatentia la volan. Aproximativ 10 procente dintre persoanele cu varsta de pana la 24 de ani isi pierd viata in acest fel, in timp ce alti 6,3% mor pentru ca se sinucid. Acestea sunt cateva dintre concluziile unui studiu referitor la cauzele globale de deces ale tinerilor realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Studiul, publicat de revista medicala "The Lancet" a constatat ca in fiecare an, in lume mor 2,6 milioane de tineri, majoritatea din tarile sarace. In plus, adolescentii nu mai sunt, ca altadata, cea mai sanatoasa categorie de varsta, fiind supusi unui mare risc de mortalitate si ca urmare a intretinerii de relatii sexuale de la o varsta frageda, ceea ce creste expunerea la boli cu transmitere sexuala, la avorturi si sarcini premaritale.  

Din cei 10 la suta care isi pierd viata in accidente, majoritatea sunt de sex masculin. Pe de alta parte, cele mai multe tinere cu varsta de pana in 24 de ani mor din cauza complicatiilor la nastere, circa 15%, dupa cum noteaza Adevarul.

Acestor cauze li se adauga bolile cardiovasculare si cancerul, care ucid cate 6, respectiv 5% dintre tineri. Potrivit studiului, in topul celor mai riscante boli pentru tineri se afla si epilepsia si tulburarile neuropsihiatrice, dar si bolile respiratorii.

Un aspect important de precizat este acela ca, pe lista cauzelor de deces pentru persoanele in varsta de pana la 24 de ani figureaza si razboiul, cu un procent de 1,8 la suta. In plus, exista tari unde violenta, omuciderea si sinuciderile sunt de vina pentru pana la 80% din decesele tinerilor, dupa cum anunta studiul, citat de Adevarul. Acesta a mai aratat ca pana in 2025 numarul tinerilor europeni va scadea pana la 11 milioane de persoane, in timp ce in Africa numarul acestora va creste.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea