Social

Tinerii banateni fug de munca

- Marile companii din Timis apeleaza la angajati de varsta a doua, pentru ca tinerii vor la facultate.

- Angajatorii se plang ca absolventii abia stiu sa scrie si sa citeasca.

- Cei mai multi dintre tineri fug de practica, insa, la absolvire , au pretentii exagerate.

Reprezentanti ai celor mai mari companii din Timis s-au plans prefectului ovidiu draganescu de faptul ca, in Romania, toti tinerii vor sa urmeze o facultate si nu mai vor sa munceasca in aceasta tara. Discutiile au avut loc in prezenta mediuluide afaceri, ai Inspectoratului scolar Timis si ai principalelor colegii tehnice, scoli profesionale si scoli de arte si meserii din judet.

"Criza fortei de munca este o problema cu care ne confruntam de cativa ani incoace. Avem probleme serioase pentru ca nu putem duce la bun sfarsit contractele. Invatamantul scoate de pe bancile scolii oameni fara pregatirea necesara", a spus Mihai Olaru, director al Uzinelor Mecanice Timisoara. Exista cazuri de tineri care termina un liceu si nu stiu nici macar sa citeasca.

Angajatorii s-au plans si de neseriozitatea tinerilor, carora desi li se ofera sanse sa faca practica, prefera sa chiuleasca de la aceste ore. Concernele renumite, ca Alcatel -Lucent sau Siemens, au facut deja parteneriate cu scoli si universitati pentru pregatirea tinerilor pe domeniile de care au ei nevoie, insa lucrurile se misca destul de greu.

"La Munchen avem o scoala pentru pregatirea viitorilor angajati si am vrut sa facem asa ceva si la Timisoara. Birocratia a fost insa foarte mare si am avut nici energie, nici timp pentru asa ceva. Din 1 octombrie pregatim zece persoane la nivel local si isi dau examenele in Germania", a declarat Alina Bratu, purtator de cuvant al Siemens.

Inspectorul scolar general, Sandu Golcea, a declarat ca 60% dintre liceeni vor sa dea la facultate, o cifra imensa din punctul de vedere al directorului general al Flextronics, Radenko Prnja. Acesta a spus ca in Ungaria acest procent nu trece de 20%, iar in Irlanda de 15%.

Directorul Flextronics a analizat ideea de a apela la forta de munca cu varsta de peste 35-40 de ani, pentru ca aceasta categorie de populatie nu este atat de orientata sa plece din tara. Prnja a mai spus si ca imaginea societatii nu este favorabila, motiv pentru care oamenii nu vor sa se angajeze acolo. Judetul Timis are cel mai scazut somaj din Europa, 1,27%.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea