Social

#sanatate #tigara #tigara electronica

Tigara electronica dauneaza sanatatii?

ADVERTORIAL

Multe surse media publica articole despre pericolul prezentat de tigarile electronice. Cu toate acestea, argumentele oferite nu sunt sustinute de cercetari sau interdictii ale unei organizatii pentru protectia sanatatii, iar de cele mai multe ori sunt false. Tigarile electronice au fost create ca mijloace de a ajuta oamenii sa renunte la fumat, iar astazi au devenit alternativa sanatoasa pentru persoanele care vor continua sa fumeze oricum. Desi tigarile electronice nu exista de mult timp pe piata, nici nu exista vreo dovada ca acestea ar dauna sanatatii. Toate studiile de laborator contrazic aceasta ipoteza, iar zvonurile lansate de presa sunt in general datorate presiunilor companiilor care produc tutun si incearca sa elimine din piata acest produs.

 

Desi se spune ca nicotina este toxica pentru organism si ca prin consumare dauneaza sanatatii, adevarul este ca toate lichidele pentru incarcareatigarilor electronice contin o doza controlata cu cea mai buna precizie, de aceea este posibila cunoasterea exact a concentratiei de nicotina. Tigarile din tutun dauneaza din cauza celor 4000 de toxine otravitoare, nicotina nejucand vreun rol in prejudiciile aduse pentru sanatate de substante precum gudronul sau monoxidul de carbon, ci doar la adictia organismului fata de aceasta.

Tigarile electronice ar trebui folosite de toti fumatorii in locul celor conventionale, cu tutun. Adoptarea fumatului electronic are marele avantaj ca elimina complet efectele secundare ale renuntarii la fumat, precum ingrasarea, nervozitatea si apatia. Unii indivizi care renunta la fumat pot suferi chiar de migrene si insomnii, iar tigara electronica anuleaza cu succes aceste neplaceri.

Cele cateva ingrediente care intra in alcatuirea vaporilor inhalati din cartusul tigarii electronice sunt propylene glycolul, glicerina vegetala, aromele si nicotina. In afara de nicotina, toate aceste substante intra in compozitia alimentelor pe care le consumam oricum zilnic si trebuie stiut ca o tigara electronica este cu 99% mai sigura decat tigara conventionala. Aceasta in conditiile in care ciocolata prezinta un risc de 20% pentru sanatate. Daca o tigara electronica este de 20 de ori mai sigura decat consumul de ciocolata pe termen indelungat este clar ca utilizatorii ei sunt in deplina siguranta.

In orice caz, cantitatea de nicotina continuta de o tigara electronica este in multe feluri similara cofeinei. Nu poate cauza cancer sau aceleasi boli pe care le cauzeaza consumul de tutun, pentru simplul fapt ca este eliberata sub forma de vapori si nu de fum. Concluzia este ca este imposibil ca o tigara electronica sa cauzeze cancer. Lipsa fumului inseamna lipsa oricaror riscuri, de aceea bolile de inima, arteriale sau cerebrale nu pot fi in niciun caz provocate de fumatul electronic, pentru ca ele sunt consecinte ale inhalarii de fum provenit din tutunul ars.

Toate aceste argumente recomanda tigarile electronice ca alternativa ideala pentru o persoana care nu vrea, sau nu poate, sa renunte complet la fumat. Chiar si medici sau cercetatori le recomanda ca solutii pentru renuntarea la tutun. Cunoasterea atat de precisa a alcatuirii tigarilor electronice este o calitate pe care niciun sortiment de tutun nu o va atinge vreodata. Propaganda impotriva e-fumatului, este posibil sa nu inceteze atata timp cat mai exista producatori de tutun, insa pe masura ce fumatorii aleg varianta electronica scad si problemele cauzate de fumatul conventional.

Daca ar exista un risc acela se refera doar la un singur aspect si anume autenticitatea si garantia lichidelor cu care veti incarca tigarea electronica. Pentru a obtine acest lucru este evident faptul ca achizitionarea lor trebuie facuta doar din magazine specializate, eventual din cele care sunt importatoare directe ale acestor produse, execluzand din start ”ofertele” ademenitoare care pot aparea in anunturile online.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea