Social

#ce faci daca ai coronavirus #infectie coronavirus #coronavirus

Testul pentru Covid-19 ti-a iesit pozitiv? Ce trebuie pasi trebuie sa urmezi

Multe persoane isi fac testul pentru Covid-19 deoarece urmeaza sa plece in vacanta sau pentru ca au intrat in contact cu o persoana bolnava. Cu toate acestea, cei mai multi nu stiu ce trebuie sa faca in momentul in care primesc un rezultat pozitiv.

Asadar, iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi:

1. Anunta telefonic Directia de Sanatate Publica si medicul de familie. Primul lucru pe care persoanele infectate cu Covid-19 trebuie sa-l faca este sa anunte medicul de familie si DSP-ul despre problema.

2. Mergi la spital, insa trebuie sa chemi ambulanta. "Daca esti asimptomatic si nu ai comorbiditati, adica nu ai tensiune, nu esti obez, nu ai diabet si starea de sanatate este buna, impreuna cu DSP, esti directionat catre o unitate medicala ca sa ti se faca un set de analize, un bilant al momentului - adica, se face o radiografie pulmonara, examen de sange si un consult de boli infectioase sau pneumologic, depinde unde esti directionat", a explicat, la un post TV, managerul Institutului Marius Nasta, din Bucuresti, Beatrice Mahler, potrivit realitatea.net.

Insa nu pleci singur, nici cu mijloacele de transport in comun, nici cu taxi. Chemi ambulanta.

Evaluarea medicala dureaza aproximativ 24-48 de ore, timp in care medicii isi vor da seama cat de grava este starea de sanatate.

3. Poti pleca acasa. Ulterior, daca ai conditii de autoizolare la domiciliu, semnezi ca esti de acord si ca vei respecta autoizolarea, poti merge acasa. 

"Sunt o serie de reguli pe biletele de externare, iar pacientii sunt indrumati ca la momentul in care apare orice simptom care ar sugera agravarea afectiunii sau in caz de stare generala alterata sa anunte medicul de familie.

Pot sa sune si la ambulanta sa anunte situatia lor, iar prin centrul operativ se gaseste un loc unde sa fie internati", a mai spus, Beatrice Mahler.

Pacientul pozitiv se intoarce acasa tot cu ambulanta, unde va sta in izolare timp de 14 zile. In tot acest timp starea de sanatate va fi atent monitorizata de medicul de familie si DSP.

4. Cere concediu medical in izolare. Pe perioada izolarii, persoanele beneficiaza de concediu medical, prin decizia de confirmare a carantinei si izolarii de la Directiei de Sanatate Publica. Medicul de familie acorda concediul medical in baza deciziilor DSP, trimise pe e-mail.

Tot pe e-mail se primeste si concediul medical, nefiind necesara deplasarea pacientului la cabinetul medical.

Pentru cei care doresc mai multe informatii despre cum pot sa actioneze in diverse situatii provocate de coronavirus, romanii pot apela linia TELVERDE (0800 800 358).

Sursa: https://www.realitatea.net/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea