Social

Teroristi Hamas in Romania

Doua cotidiane din Israel u relatat ieri ca autoritatile din districtul Haifa au retinut doua persoane pentru activitati de sprijinire a unor organizatii teroriste, in special ale celebrei grupari Hamas, cunoscuta pentru actiunile impotriva poporului israelian. Cele doua persoane sunt doi fosti studenti la o facultate de stomatologie din Romania. Unul dintre ei a sustinut in fata procurorilor ca, in perioada petrecuta in tara noastra, respectiv 1994-2003, au fost racolati de organizatia Hamas si au participat la antrenamente in Turcia. Stirea trage un semnal de alarma, pe fondul amplificarii fenomenului terorist la nivel mondial si, mai ales, in conditiile in care SRI a avertizat asupra existentei in Romania a unor nuclee ale celulelor teroriste din intreaga lume. Din fericire, nivelul de alerta terorista, in tara noastra, ramane la un nivel linistitor, respectiv albastru precaut. Operatiunile desfasurate in tara noastra sunt de finantare a unor organizatii teroriste din lume, provenita din activitati comerciale ilicite. Cu privire la prezenta unor membri si simpatizanti ai organizatiei Hamas in Romania, SRI sustine ca a actionat constant pentru prevenirea structurarii de nuclee operationale pe teritoriul nostru. Cu toate acestea, cei doi fosti studenti arabi demonstreaza totusi ca anumite elemente au scapat din atentia serviciului nostru secret.

Cei doi medici stomatologi arabi israelieni, care au fost acuzati ca au ajutat miscarea palestiniana Hamas sa lanseze atacuri antiisraeliene, au fost inculpati , ieri, de Tribunalul districtual din Haifa, relateaza Jerusalem Post, in editia electronica de ieri. Nazmi Hassin, in varsta de 35 de ani, originar din Nazaret, a declarat ca a fost antrenat pentru actiuni de supraveghere, colectare si codare a informatiilor, in timpul celor cinci zile petrecute intr-o tabara islamista din Istanbul. El nu a putut fi trimis sa se antreneze in Iran deoarece avea pasaport israelian. 2 Haaretz a informat, in editia online, ca Hassin s-a intalnit, in anii 1990, la o moschee din Romania, cu un membru al organizatiei Fratii Musulmani, care l-a pus in legatura cu Hamas.


Recrutari

El a primit sarcina de a recruta si alti cetateni israelieni pentru Hamas, cu care a pastrat legatura pana in 1999, an in care sustine ca a participat la recrutarea lui Asalam Zeidan. Hassin a oferit Hamas o lista cu alte persoane care au studiat impreuna cu el in Romania si despre care crede ca ar fi dorit sa devina membri Hamas. Zeidan, in varsta de 36 de ani, a recunoscut ca sarcina sa era sa gaseasca adaposturi pentru islamisti din cadrul Hamas. In 1999, Zeidan a calatorit in Turcia pentru a se antrena in fabricarea dispozitivelor explozive, asamblarea bombelor si transmiterea ordinelor prin conturile de e-mail. El a fost si curier al miscarii radicale palestiniene si a livrat bani unui membru Hamas in Nazaret. In 2002, Zeidan s-a intalnit cu un agent Hamas in Arabia Saudita si a fost de acord sa identifice zone aglomerate din Tel Aviv care sa poata deveni tinte ale atacurilor teroriste.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea