Social

Teribila zi 666

Apocalipsa: Capitolul 13
"Apoi am statut pe nisipul marii. Si am vazut ridicindu-se din mare o fiara cu zece coarne si sapte capete; pe coarne avea zece cununi imparatesti, si pe capete avea nume de hula. Fiara, pe care am vazut-o, semana cu un leopard; avea labe ca de urs, si gura ca o gura de leu. Balaurul i-a dat puterea lui, scaunul lui de domnie si o stapinire mare. Unul din capetele ei parea ranit de moarte; dar rana de moarte fusese vindecata. Si tot pamintul se mira dupa fiara. Si au inceput sa se inchine balaurului, pentruca daduse puterea lui fiarei. Si au inceput sa se inchine fiarei, zicind: «Cine se poate asemana cu fiara, si cine se poate lupta cu ea?». I s-a dat o gura, care rostea vorbe mari si hule. Si i s-a dat putere sa lucreze patruzeci si doua de luni. Ea si-a deschis gura, si a inceput sa rosteasca hule impotriva lui Dumnezeu, sa-I huleasca Numele, cortul si pe cei ce locuiesc in cer. I s-a dat sa faca razboi cu sfintii, si sa-i biruiasca. Si i s-a dat stapinire peste orice semintie, peste orice norod, peste orice limba si peste orice neam. Si toti locuitorii pamintului i se vor inchina, toti aceia al caror nume n-a fost scris, dela intemeierea lumii, in cartea vietii Mielului, care a fost jungheat. Cine are urechi, sa auda! Cine duce pe altii in robie, va merge si el in robie. Cine ucide cu sabia, trebuie sa fie ucis cu sabie. Aici este rabdarea si credinta sfintilor. Apoi am va-zut ridicindu-se din pamint o alta fiara, care avea doua coarne ca ale unui miel, si vorbea ca un balaur. Ea lucra cu toata puterea fiarei dintii inaintea ei; si facea ca pamintul si locuitorii lui sa se inchine fiarei dintii, a carei rana de moarte fusese vindecata. Savirsea semne mari, pina acolo ca facea chiar sa se pogoare foc din cer pe pamint, in fata oamenilor. Si amagea pe locuitorii pamintului prin semnele pe cari i se daduse sa le faca in fata fiarei. Ea a zis locuitorilor pamintului sa faca o icoana fiarei, care avea rana de sabie si traia. I s-a dat putere sa dea suflare icoanei fiarei, ca icoana fiarei sa vorbeasca, si sa faca sa fie omoriti toti cei ce nu se vor inchina icoanei fiarei. Si a facut ca toti: mici si mari, bogati si saraci, slobozi si robi, sa primeasca un semn pe mina dreapta sau pe frunte, si nimeni sa nu poata cumpara sau vinde, fara sa aiba semnul acesta, adica numele fiarei, sau numarul numelui ei. Aici e intelepciunea. Cine are pricepere, sa socoteasca numarul fiarei. Caci este un numar de om. Si numarul ei este: sase sute sase zeci si sase".

Paragraful alaturat din Noul Testament are ceva extrem de aparte fata de restul Cartii Sfinte, prin aceea ca, lucru destul de rar in Biblie, ofera un element cit se poate de concret: un numar atribuit Fiarei, adica cel mai probabil Diavolului. Spunem cit se poate de concret pentru ca o serie de simboluri crestine sint ambigui, deci viu disputate de teologi, de secole incoace, pentru ca Biblia e saraca in elemente clare. Astfel crucea rastignirii se pare ca nu era chiar cruce, romanii folosind mai degraba o constructie in forma de "T", chipul lui Iisus, asa cum il percepem azi, a aparut ca atare abia prin picturile lui Albrecht Durer, pomul Cunoasterii e doar un pom, nu neaparat un mar, cei trei magi sint trei prin deductii, pentru ca numarul lor nu e pomenit samd. Dar teribilul numar 666 e deasupra oricaror dispute.

Semnul Diavolului pe spatele produselor comerciale
Tocmai de aceea 666 a devenit un veritabil brand al Diavolului, popularizarea sa fiind asigurata atit de filmele comerciale de groaza cit, mai ales, de cultura heavy-metal. Teribilismul rockerilor rebeli a facut ca tatuajele ori imprimeurile cu 666 sa devina o moda veritabila, un fel de a striga societatii in fata "noi nu sintem aidoma tie". Si totusi, cu toata popularizarea heavy-metalo-hollywoodiana, 666 ar fi ramas un simbol satanist banal, alaturi de crucea rasturnata, de pentagrama, de semnul coarnelor etc, cu care nici Biserica nu si-ar fi batut prea mult capul. S-a intimplat, insa, la un moment dat ceva care a schimbat situatia din temelii, iar 666 a devenit un subiect de disputa la un nivel mult mai amplu si mai serios decit si-ar fi imaginat cineva vreodata. Iar asta nu s-a intimplat in Evul Mediu sau in epoca lui Constantin cel Mare, ci in zilele noastre. Si scinteia nu a fost aprinsa de vreun film horror, ori de vreo formatie tip "Megadeth", ci de o chestiune cu totul si cu totul serioasa si ancorata in realitate: marcarea electronica a produselor de consum. Daca primele cercetari in domeniu au inceput in anii '30, la Universitatea Harvard, marcarea electronica a produselor prin cunoscutul cod de bare a intrat, efectiv, in vigoare dupa 1966, sistemul fiind realizat in colaborare cu IBM. Astazi, el este raspindit in intreaga lume, usurind enorm activitatea comerciantilor prin datele imprimate magnetic pe etichetele citite cu laser. Mai mult, in ultimii ani a inceput sa se vorbeasca despre implementarea unor carti de identitate pentru oameni care sa contina informatii stocate intr-un microcip despre buletin, permisul de conducere, cartea de alegator, asigurari medicale, sociale, semnatura electronica samd, evident, codul de bare fiind prezent si aici.

Buletinele Satanei
Numai ca a aparut o mica problema: legendarul, de acum, cod de bare reprezentind o succesiune codata de cifre si litere contine, la un moment dat, succesiunea a trei de sase, adica exact numarul Fiarei, 666. In sistemul international de codificare, fiecare produs are un numar unic . Fiecare cifra a acestui numar este o combinatie de bare albe si negre care foloseste numerotarea binara (in care se folosesc doar cifrele 0 si 1). O constanta a tuturor codurilor de acest fel sint cele trei combinatii de la inceput, mijloc si sfirsit, ale caror bare sint ceva mai lungi decit celelalte, si care, fiecare in parte, reprezinta cifra 6. Fiind trei, rezulta 666. De aici a izbucnit tevatura mondiala, pentru ca intrarea in posesia, de catre oameni, a unor obiecte care sa contina marcajul 666 aducea periculos de mult cu profetia Apocalipsei, legata de oamenii Fiarei care vor fi marcati pe mina sau cap cu semnul 666. In Romania, inca din perioada guvernului Nastase s-a adoptat o ordonanta privind implementarea cartii electronice de identitate in perspectiva integrarii europene. Interesant, insa, s-a elaborat, discret, un Ordin, cu numarul 1190 din 31 iulie 2001, al Ministerului de Interne, care continea un articol ce preciza ca "persoanele care refuza cartea de identitate din motive religioase" primesc buletine de tip vechi, in baza unei cereri. Ceea ce inseamna ca pina si Guvernul Romaniei lua in calcul posibilitatea nasterii unor proteste vehemente din cauza controversatului numar 666. In Grecia, singura tara ortodoxa membra a UE, decizia de introducere a buletinului electronic - luata in 1997, dupa ce Atena a semnat acordul Schengen - a stirnit puternice reactii adverse. Acestea au culminat cu o circulara prin care Sfintul Sinod al Bisericii Elene protesta impotriva cardurilor de identitate, pe motiv ca toti cetatenii vor fi astfel "insemnati" cu "numarul numelui fiarei", 666. Ce-i drept, Biseria Ortodoxa de la noi a reactionat ceva mai blind, considerind codul de bare a nu fi chiar asa un pericol. "Faptul ca Cifra Fiarei va aparea pe cardurile de identitate imi pare a fi o exagerare" spunea un purtator de cuvint al Arhiepiscopiei Clujului. Oricum, eliberarea cartilor electronice de identitate s-a mai aminat, anul trecut, cu citiva ani, la noi, asa sa scandalul mai asteapta pina va izbucni.

Panica in maternitati
Mai exista, insa, si alte probleme. Spre exemplu, multi sustin ca world wide web, mai cunoscuta prescurtat www, adica literele care preced numele site-urilor de Internet, ar fi tot o reprezentare a lui 666, pentru ca in ebraica, limba care nu are o separatie clara a cifrelor de litere, echivalentul lui "W" este "waw" sau "vav", care corespunde cifrei 6. In fine, problema majora a momentului o constituie data de astazi, 6 iunie 2006. Sau 06.06.06. Sau 6-6-6, mai simplu. Pe intregul glob, ziua de azi le da credinciosilor fiori, pentru ca o serie de filme si productii literare au avansat ideea ca Antihristul se va naste pe Pamint intr-o zi cu semnificatie, iar 666 ar fi data perfecta. Nu ca ar fi o noutate, asemenea teorii aparind, spre exemplu, si in anul 1666, ori in 1966, data de 6 iunie din acel an fiind folosita si in celebrul film de groaza " Omen ", al lui Richard Donner , ca zi de nastere a Antihristului. Ca o picanterie, astazi e programata si premiera internationala a unui remake al acestui film, "Omen-666", dovada ca serviciile de marketing stiu sa-si faca treaba. Daca ar fi sa judecam obiectiv, nu poate exista o legatura intre numarul biblic 666 si data de 6-6-6, pentru simplul motiv ca Biblia vorbeste clar despre numarul "sasesute sasezeci si sase", deci nu despre o succesiune oarecare de 6. Dar cine se incurca de asemenea amanunte cind ai in fata perspectiva nasterii fiului Satanei? E clar ca, in maternitatile din intreaga lume, multe mamici credincioase vor tremura la gindul ca ar putea naste in aceasta zi si, probabil, vor studia cu mare atentie capsorul si mina noului-nascut.

Masuri speciale de paza in cimitirele bucurestene
Autoritatile bucurestene au luat masuri speciale de paza pentru cele 16 cimitire pe care le are in administrare, de teama unor "manifestari nelalocul lor" ce ar putea avea loc, azi, in data de 06.06.2006, a declarat, ieri, Mediafax, George Georgescu, directorul Administratiei Cimitirelor. "Miine e sase a sasea 2006. E o data rara, cu semnificatii oculte pentru unii. E posibil sa avem parte de manifestari nelalocul lor, (...) sa vina tot felul de dementi, sa sara gardul, sa intoarca crucile sau mai stiu eu ce. Noi ne-am luat toate masurile de siguranta, pentru a preintimpina astfel de evenimente", a precizat directorul ACCU.
Potrivit oficialului municipal, firmele angajate de Administratie pentru paza cimitirelor au suplimentat deja personalul de paza pentru noptile de luni spre marti si de marti spre miercuri. De asemenea, ACCU a luat legatura cu sec-tiile de Politie din apropierea cimitirelor, solicitind patrule suplimentare in zona. Directorul Georgescu a precizat ca masurile de paza au fost luate numai pentru cimitirele aflate in subordinea municipalitatii, ACCU recomandind insa preotilor parohi si firmelor private care detin spatii de inhumare sa isi suplimenteze paza. "In Bucuresti exista trei categorii de cimitire. Cele publice, administrate de noi, mai sunt cimitire parohiale, cimitire private si cimitire confesionale (evreiesti, musulmane, de alte religii). Noi avem raspundere numai pentru cele publice. Pentru restul, am recomandat administratorilor sa sporeasca masurile de paza", a mai spus Georgescu.

"666", o cifra numai buna pentru campaniile de promovare
Pentru companiile de marketing si publicitate, 06.06.06 a devenit o data ideala pentru a lansa carti, filme, albume de muzica si alte obiecte si evenimente, in special cele cu conotatii religioase, informeaza editia electronica a Los Angeles Times, citata de Mediafax. Oricine trece prin Los Angeles zilele acestea poate vedea afise mari, imprimate cu texte de genul "Ai fost avertizat", "Semnele sint peste tot in jurul tau", care sint insotite de data "06/06/06".
Daca se elimina cifra "0" se obtine numarul "666" sau "numarul fiarei", conform Noului Testament. Acestuia i s-au dat numeroase interpretari, toate sumbre si infricosatoare. Pentru cei care cred in Apocalipsa, reprezinta data la care Antihristul va raspindi raul pe Pamint.
In schimb, pentru companiile de marketing, aceasta data este doar o ocazie extrem de buna pentru a promova produse si evenimente. Studioul 20th Century Fox a adoptat o strategie de publicitate speciala, prevazind lansarea mondiala a filmului sau "Omen: Profetia" pe 6 iunie 2006, o data care se poate citi 06/06/06, facind in mod evident referire la «666». Filmul ar fi trebuit sa se numeasca in original " The Omen 666 ". "Nu vrem sa abuzam de "666" utilizindu-l in titlu, dar va fi un element important in cadrul campaniei de promovare", a declarat directorul departamentului de publicitate din cadrul 20th Century Fox, Craig Dehmel. In martie, in prima zi a campaniei de promovare, avioane ce purtau bannere pe care era inscriptionat textul "Ai fost avertizat" au zburat deasupra unor orase importante din Statele Unite. Faptul nu a ramas neremarcat, astfel ca operatorii de la urgente si agentii FBI au facut fata unei avalanse de apeluri din partea oamenilor terifiati. (continuarea in 7 Plus )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea