Social

Terapie prin fotbal

Tinerii trebuie sa invete bine, sa-si controleze agresivitatea si sa respecte regulile pentru a intra in lot. Cei mai talentati pot prinde un loc de juniori la cluburi cunoscute.

30 de pusti cu probleme psiho-sociale din sectorul 6 si le rezolva jucand fotbal. Echipa „Vulturii Negri“ se intalneste la antrenament de doua ori pe saptamana. Pregatirea nu inseamna doar tehnici de dat cu sutul in minge, ci si metode de socializare, relationare cu coechipierii sau controlarea comportamentului agresiv.

„Din punctul meu de vedere, este cel mai eficient program, care a dat cele mai bune rezultate pentru acesti copii, indiferent daca sunt romi, din centre de plasament sau doar au probleme cu scoala“, sustine Nicolae Gorunescu, preparatorul tinerilor.

Singura pedeapsa: nu joci

In echipa Vulturilor se lupta pentru a prinde un loc la competitii interne sau internationale, formate tot din copii asistati social. Cei care nu au rezultate bune la scoala, raman repetenti, recidiveaza in diferite forme de delincventa sau revin in strada nu prind un loc de titular. Pot veni la antrenamente, dar privesc de pe margine.

„Am avut copii romi care nu iesisera nicodata din comunitatea lor, vorbeau tiganeste si au ajuns sa isi doreasca sa mearga la scoala sau sa invete o meserie ca sa se poata angaja. Cand vin in echipa noi le facem un plan de scolarizare , le explicam regulile, dar lucram si cu familia. Sunt copii din anii trecuti care au reusit sa prinda un loc la echipa de juniori a unor cluburi cunoscute. Recidiva exista, dar rata e destul de mica pentru ca genul aceste de program prinde foarte bine. Ei oricum jucau mingea prin cartier, doar ca acum o fac intr-un mod organizat si au observat ca asta ii ajuta“, sustine Gorunescu.

Vulturii, mereu in primii 10 la nivel european

Antrenorul spune ca „Vulturii Negri“ au un palmares bogat, cu participari la competitii interne si internationale. Cel mai recent, au luat medalia de bronz la un concurs de gen cu echipele celorlalte sectoare din Bucuresti. In anii trecuti au iesit mereu in primele zece echipe la „Dolny Pocernice Children’s Houses Cup“, competitie europeana deru­lata in fiecare an la Praga.

Echipa nu a avut finantare sigura decat anul acesta, pana acum banii necesari pentru echipament, premii sau inchirierea terenului venind prin diferite parteneriate cu „ Salvati Copiii “ sau asociatia „Ajutor si Grija pentru Tineri“. Nicolae Gorunescu spune ca atat in sectorul 6, cat si in celelalte zone din Bucuresti exista tineri cu probleme care ar putea fi consiliati prin activitati sportive.

Toti cei inclusi in proiect stiu ca exista reguli, iar participarea la antrenamemte si competitii le este conditionata de comportamentul lor. Ei invata ce inseamna spiritul de echipa, cum sa isi faca prieteni si sa relationeze normal cu acestia, cum sa aiba incredere in cei din jur si in fortele proprii.

„Liga Tinerilor Fotbalisti“ este un proiect al Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6, care a inceput din 2002. Programul a fost conceput pentru copiii strazii , dar a inclus, ulterior, tineri din sistemul de protectie sociala care au comportament agresiv , predelincvent si probleme de integrare sociala, scolara sau familiala.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea