Social

Teatru romanesc sur le pont d`Avignon

Trei saptamani de teatru la nivel inalt si peste 900 de spectacole sustinute de 818 companii, in sudul Frantei.

Un pont de turism cultural : Festivalul International de Teatru Avignon Off. Aproape 1.000 de spectacole se vor juca in doar trei saptamani, in orasul Avignon.

Indiferent in ce limba va vorbi, teatrul va fi rege pe tronul francez, intre 10 iunie si 2 august. In 110 locuri de desfasurare a evenimentelor, cele 818 companii (sapte din Romania) vor sustine cauza culturii proprii. 825 de autori au creat piese inedite, iar unele vor fi montate in premiera la Avignon, in festivalul infiintat tocmai in 1947.

Festival pentru trupe independente

Momentele de teatru inalt calitativ vor fi dublate de alte 52 de evenimente conexe. Dansul si muzica vor avea si ele clipele de glorie. Pentru ca in tara multe teatre si-au inchis, deja, stagiunea, Romania isi va duce in festival mesagerii.

Pe scena vor urca trupe din Galati, Arad, Alba Iulia, Bucuresti sau Constanta. Vor mai avea loc si patru montari ale unor texte semnate de Matei Visniec, ale unor teatre din Luxemburg (regia Radu Afrim), Japonia si Romania.

Avignon Off este unul dintre cele mai mari festivaluri pentru companii independente din lume. Este in acelasi timp un targ de spectacole, unde companiile trebuie sa-si promoveze singure productiile si ies uneori in pierdere, deoarece nu conteaza sa aduci spectatorii in salile de teatru, ci jurnalisti si potentiali cumparatori. Anul trecut, festivalul a gazduit 700 de companii, 900 de evenimente si aproape 700.000 de spectatori.

Galatiul revine in glorie

Castigatorul „Coup de coeur de la presse" la Off 2007, spectacolul „Hymnus" al Teatrului „Fani Tardini" din Galati, in regia lui Radu Dinulescu, se intoarce la Avignon, unde va avea reprezentatii la Theatre du Bourg Neuf, in perioada 10 iulie - 2 august.

Textul lui György Schwajda este o comedie sceptica intr-o ambianta „euroseptica", iar din distributie fac parte Victoria Cocias, Claudiu Bleont s.a. Spectacolul „Hymnus" ia „atitudine fata de ce se intampla cu oamenii de conditie modesta din Europa de Est intr-o lume a mondializarii, in contextul integrarii europene a tarilor din regiune", spune actrita Victoria Cocias.

Unde ii vedem pe romani

Trupele din Romania isi vor face simtita prezenta pe tot parcursul evenimentului.

Teatrul „Prichindel", Alba Iulia - „La Couleur de nos Reves" de Bogdan Dragulescu - Theatre de l’Atelier 44

Teatrul „Gulliver" din Galati - „Le Chateau des Carpates" - regia Bogdan Dragulescu - Theatre de l’Atelier 44

Compania Cie D’aya – „Scaunele", regia Chris Simion - Université d’Avignon

Teatrul de Marionete din Arad - „Le Petit Théatre pour les Petits" de Victor Ioan Frunza - Université d’Avignon

825 de autori isi prezinta creatiile la Festivalul International de Teatru Avignon Off

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea