Social

#scumpire #taxa #fast-food

Taxa pe hamburger va scumpi alimentele cu pana la 20%

Patronatele din industria alimentara vad consecinte sumbre in aplicarea taxei pe fast-food, pe care Ministerul Sanatatii planuieste sa o introduca din luna martie.

Reprezentantii Federatiei Patronale din Industria Alimentara - Romalimenta cred ca taxa va scumpi cele mai multe alimente cu pana la 20% si va genera pana la 180.000 de someri in industria alimentara.

"Taxa se va duce in pretul alimentelor , iar afectate nu vor fi doar fast-foodurile, ci si cantinele, firmele de catering, resturantele", a explicat Dragos Frumosu, Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, pentru Evenimentul Zilei. Doar fructele, legumele si apa vor scapa de efectele taxei, crede Frumosu.

"Suma care se doreste a fi incasata prin aceasta taxa de catre Ministerul Sanatatii este in jurul a un miliard de euro. In anul 2008, cifra de afaceri a intregii industrii alimentare a fost de 11,3 miliarde de euro, iar in 2009, aceasta a scazut la 10 miliarde, incluzand vinul, berea, apele minerale si importurile. Daca le-am scadea pe acestea, cifra impozabila ar fi de circa 8 miliarde de euro", a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea , citat de Gandul.

Reprezentantii Ministerului Sanatatiisustin insa ca lista produselor alimentare care vor fi taxat nu a fost stabilita inca si ca cifrele avansate de patronate nu sunt realiste.

"Cifrele avansate de reprezentantii patronatelor din alimentatie, privind instituirea unei contributii pentru descurajarea consumului de produse nesanatoase avand continut crescut de sare, grasimi, zahar, aditivi alimentari sunt nerealiste si nu au baza de calcul", se arata intr-un comunicat de la Ministerul Sanatatii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea