Social

Tavalug de preturi marite

Autoritatile ne-au obisnuit in ultimii ani cu surprize neplacute de 1 aprilie. De astazi, accizele europene umfla preturile romanesti. Majorarile de impozite si taxe din noul Cod fiscal se vor regasi si ele in costul vietii zilnice. Banii in plus vor merge deci in doua directii: bugetul statului si furnizorii de utilitati.
Scumpirile care debuteaza astazi sint multe si nu marunte. Sa recapitulam. De departe, majorarile de pret care vor afecta cel mai puternic bugetele de familie sint cele la produsele si serviciile cunoscute ca detonatori ai celorlalte preturi: energia electrica, termica si carburanti. Pretul gazelor creste de azi, in medie, cu 20%, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor (ANRGN). Energia electrica se scumpeste cu 6,5%, iar cea termica este pretuita cu 30% mai mult decit ieri. In ceea ce priveste carburantii, scumpirea acestora este cauzata de cresterea accizelor. Efectul in preturile la pompa va fi, in prima faza, de minimum 2.000 de lei pe litru, atit la benzina, cit si la motorina.
Tigari mai scumpe

Intra in vigoare accizele pentru tutun, alcool si uleiuri minerale, majorate pina la nivelul convenit initial cu UE pentru luna iulie a acestui an, la care se adauga o cota suplimentara de crestere pentru recuperarea diferentei provenite din deprecierea euro. Accizele vor creste de la 280 de euro pe hectolitru, de 465,35 de euro/hl alcool pur pentru alcoolul etilic. Acciza pentru vinul spumos va fi de 34,05 euro pe hectolitru. Nivelul accizelor la bere va fi de 0,74 euro/hectolitru/grad Plato. Accizele pentru tigarete au fost majorate de la 9,10 euro/1.000 tigarete (acciza fixa) plus 30% din pretul mediu al celei mai vindute categorii de pret (acciza ad valorem ). Acciza pentru tigari si tigari de foi creste de la 16,5 euro la 22,13 euro/1.000 tigarete.

Desi nu se poate estima exact cu cit, preturile se vor mari la aparatele electrocasnice, cuptoarele cu microunde, aparatele de aer conditionat, produse care devin purtatoare de accize. Se scumpesc blanurile, parfumurile, armele de vinatoare, dar si autoturismele din import si productia indigena.
Impozite mai mari

Conform Codului fiscal, populatia va plati un impozit de 10% aferent cistigului obtinut prin vinzarea, in mai putin de trei luni, a unui spatiu de locuit detinut in proprietate. Firmele vor achita un impozit de 16% din profitul obtinut prin vinzarea/concesionarea proprietatilor imobiliare, fata de 10% pina ieri. Cauzele scumpirilor sint cunoscute: echilibrarea bugetelor statului si procesul de aliniere a accizelor impus de calendarul aderarii Romaniei la UE. Banii in plus iau calea Ministerului Finantelor sau intra in conturile furnizorilor de utilitati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea